Bevállaltak egy új projektfelhívást: ismét lehet filmgyártásra pályázni

Több mint három év után újraindul a filmgyártás állami támogatása Romániában: csütörtökön déltől lehet pályázni a Film- és Kulturális Beruházási Hivatalnál finanszírozásra – jelentette be Raluca Turcan.

A művelődési miniszter Facebook-oldalán hangsúlyozta, hogy a hazai filmgyártás ösztönzése érdekében új finanszírozási szakaszt nyitottak, miután több mint három évet kellett várni arra, hogy új projektfelhívást vállaljanak. Hazai, de román partnerrel közösen külföldi producerek is pályázhatnak támogatásra a megújult és immár teljesen digitalizált eljárás során. A tárcavezető leírása alapján ez úgynevezett cashback-finanszírozás (pénzvisszatérítés), amelynek értelmében a pénzalapot azoknak a projekteknek ítélik meg, amelyeket sikeresen megvalósítottak az ország területén.

Illusztráció: Pexels

„Bízunk benne, hogy az elmúlt évben tett erőfeszítéseink eredményei, melyek célja a filmipar támogatása és a magas színvonalú produkciók Romániába vonzása volt, tükröződni fognak a program iránti érdeklődésben. Arra számítunk, hogy 2026-ig a filmgyártásba és az ahhoz kapcsolódó ágazatokban hazai és nemzetközi forrásokból bevont közvetlen beruházások értéke meghaladja a 350 millió eurót, és számos szakember, akik kénytelenek voltak külföldön dolgozni, hazatérhetnek” – fogalmazott Turcan.

A romániai filmgyártás támogatását hat évvel ezelőtt tették lehetővé, de egy tavalyi kormányrendelet révén átkerült a gazdasági minisztériumtól a kulturális tárcához. Emlékezetes ugyanakkor az is, hogy a minisztérium több millió euróval tartozott a filmgyártóknak, amelyek törlesztését az idei évtől kezdték el, Turcan pedig már télen hangsúlyozta, hogy új támogatási felhívást is indítanak, mert a filmipar jelentős beruházásokat eredményes az országnak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?