„A vadászat nem az öldöklésről szól” – jótékonysági hajtóvadászatot szerveztek Etéden

Több mint száz vadász gyűlt össze szerdán Etéden a székelykeresztúri Hubertus Vadásztársaság meghívására. A csoport tagjai immár harmadik alkalommal szervezték meg az Országos Jótékonysági Hajtóvadászatot, mellyel idén a székelyudvarhelyi városi kórházat támogatják. Az eseményről Fazakas Attila, a Hubertus Vadásztársaság igazgatója mesélt.

Harmadik alkalommal szervezték meg az Országos Jótékonysági Hajtóvadászatot a székelykeresztúri Hubertus Vadásztársaság tagjai. A kezdeményezés még 2020-ban indult, majd az azt követő évben is sor került rá. A két eseményből befolyó, 50 000 lejes összegből akkor egy kis mikrolaboratóriumot vásároltak a székelykeresztúri kórháznak, hogy a különböző vérmintákat ne kelljen más városokba küldeni, helyben lehessen elvégezni a vizsgálatokat. Egy év kihagyás után, idén újra megszólaltak a vadászkürtök az etédi területen, az ez évi disznóhajtást pedig óriási érdeklődés övezte.

A vadászok gyülekezője/Fotó: Fazakas Zsolt

Fazakas Attila, a Hubertus Vadásztársaság igazgatója kérdésünkre elmesélte, hogy ilyen méretű vadászatra még nem volt példa a környéken: 103 fegyveres jelentkezett, emellett pedig több cég, illetve olyan személy is adakozott, akik nem vettek részt az eseményen. Olyannyira nagy az érdeklődés, hogy még most, két nap után is érkeznek a támogatások, mellyel idén a székelyudvarhelyi városi kórház munkáját igyekeznek segíteni. Mint az igazgató elmondta, szeretnék, ha a befolyt összeg a lehető legjobb helyre kerülne, így a kórházzal egyeztetnek, pontosan milyen eszközökre lenne szükség, mire költsék a körülbelül 60 000 lejnyi támogatást.

A szerdai esemény az etédi kultúrotthonban vette kezdetét, ahol Fazakas Zsolt szervező, a társulat egyik csoportvezetőjének irányítása alatt a regisztrációra, majd az engedélyek kitöltésére került sor. Ezután az épület mögötti futballpályán folytatódott az eligazítás, ahol először Rákosi László, a vadásztársaság elnöke, majd Fazakas Attila igazgató köszöntötte a vadászokat és a hajtókat. A beszédekben kiemelték a vad iránti tisztelet és a hagyományok fontosságát, majd következhetett az állások elfoglalása, és a hajtók indulása.

Eligazítás/Fotó: Fazakas Zsolt

Kérdésünkre az igazgató elmondta, hogy már a regisztrációs időszakban, mikor kezdték látni, hogy mennyire sokan lesznek, aggódtak kissé, hiszen minél több a vadász, annál nagyobb a vadászbalesetek kockázata. Kiemelte, hogy leginkább a környéken igencsak nagy számban élő medvéktől tartottak, melyek ebben az időszakban már világra hozták bocsaikat, így még veszélyesebbek. A vadászok és a hajtók fegyelmének köszönhetően, a nagy létszám ellenére a legkisebb problémába sem ütköztek a disznóhajtás alatt. 30 alkalommal szólt a puska, és összesen négy disznó esett a hajtás alatt, de több rókát, nyulat, őzet és egyéb állatot is volt szerencséjük látni.

Az eseményt a Székely Vadászkürt Egyesület három fúvósa tette még ünnepélyesebbé, az elejtett vadaknak pedig egy hatalmas terítéken adták meg illően a végtisztességet. A vadászat lejártával körülbelül 160 embert vendégeltek meg a helyi kultúrotthonban egy szarvaspörkölt vacsorával, az esti ünneplést pedig Rákosi László, a társulat elnöke bonyolította le.

Teríték/Fotó: Fazakas Zsolt

Fazakas Attila kiemelte, hogy reméli, az ilyen alkalmak még inkább megerősítik az emberekben annak a tényét, hogy a vadászat nem az öldöklésről szól, és hogy vadászat és a vadgazdálkodás egy kiváltságos tevékenység, mellyel természeti kincseinket, a vadakat őrzik. A vad iránti tisztelet, a vadászetika és a hagyományok fontossága az, ami igazán számít, ezek szem előtt tartásával pedig, ahogy az elmúlt évek példája is mutatja, óriási segítséget tudnak nyújtani ott, ahol arra igazán szükség van.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?