A Találkozás terepe – a lengyel szabadtéri társadalmi-közösségi színház jelensége Kolozsváron is

A Shoshin Színházi Egyesület a Bukaresti Lengyel Intézettel, a BBTE Színház és Film Karral, valamint több kolozsvári független színházi és civil szervezettel együttműködve (Made in Pata Rât Egyesület, Váróterem Projekt, Magic Puppet) új projektet indít. A Találkozás terepe eseményei augusztus és október között zajlanak Kolozsváron, Pataréten és Mérán, de online szemináriumokra is sor kerül majd.

A projekt célja, hogy lengyel mintájú szabadtéri és társadalmi-közösségi színházi módszerek révén közelebb hozza az emberekhez a közterületeket, kulturális vonatkozásban közösségeket élénkítsen, illetve hozzájáruljon a szabadtéri művészet népszerűsítéséhez. A projekt a romániai közönségnek kívánja bemutatni – mind az átlag nézők, mind pedig szakmabeliek számára – a lengyel szociális színházi iskolát, feltárva ennek többrétűségét, elméleti-történelmi és kortárs-gyakorlati szempontból egyaránt.

A Találkozás terepe több részből áll: augusztus első hetében a lengyel Akademia Ruchu (Mozgás Akadémia) módszerei alapján több utcai akcióra is sor kerül Kolozsváron. Az 1973-ban alapított kultikus, nemzetközi hírnevű Akademia Ruchu társulata Lengyelország egyik legaktívabb és legnagyobb hatású, legendás színházi szerevezetévé vált, olyan alkotásokat hozva létre köztereken, amelyek egyedülállóan ötvözik a színházat, a vizuális művészeteket, a filmet és a performanszot, erős politikai és társadalmi üzeneteket közvetítve. Módszerük alapja a mozgás, a tér, a képi narráció és a „színházi viselkedés”, írják a szervezők közleményükben.

A Találkozás terepe ezen szakaszán több kolozsvári független társulat 6 színésze vesz részt, akik Zbigniew Olkiewicz (Akademia Ruchu alapító tag) és Jaroslaw Siejkowski (Art Junction Alapítvány és Teatr Biuro Podróży) vezetésével egy 10 napos munkafolyamat keretében több utcai akciót, beavatkozást hoznak létre Kolozsváron. Ezeknek egy része előre meghirdetett akció lesz, augusztus 7-én és 8-án. Az előre meghirdetett események pontos helyszíneit és időpontjait a Shoshin Színházi Egyesület Facebook-oldalán, illetve a projektpartnerek platformjain néhány nappal korábban ismertetik a nyilvánossággal.

Október elején árnybáb műhely zajlik majd Pataréten a roma közösséghez tartozó gyerekekkel és fiatalokkal. Barbara Prądzyńska (Art Junction Alapítvány) vezetésével és Antonio Gonzalez Rodriguez asszisztenciájával a résztvevők árnyjáték technikák segítségével készítenek majd egy rövid előadást, amelyet családtagjaiknak és a helyi közösségnek mutatnak be.

Október második felében két online szemináriumot szerveznek lengyel szakértők és akadémikusok részvételével, amelyek középpontjában a Lengyelországban alkalmazott, közösségek mozgósítását és a közterületekhez való közeledést célzó különböző, változatos stratégiák állnak. Emellett az Akademia Ruchu-ról készült, Andrzej Sapija által rendezett 2006-os dokumentumfilm online közvetítésére is sor kerül.

A Találkozás terepe projekten belül a Shoshin Színházi Egyesület tagjai szeptember elején egy szabadtéri előadást hoznak létre a kolozs megyei Mérában, helyi résztvevőkkel. Ez az elem az Európai Unió Erasmus + programja által finanszírozott RIOTE 3 (Rural Inclusive Outdoor Theatre Education 3) európai projekt része.

A Találkozás terepe szervezője a Shoshin Színházi Egyesület, támogatója az AFCN (Administrația Fondului Cultural Național) és a romániai Etnikumközi Hivatal (DRI). Partnerek a bukaresti Lengyel Intézet, a BBTE Színház és Film Kar, a Váróterem Projekt, a Magic Puppet és a Made in Pata Rât. További információkat a Shoshin Színházi Egyesület Facebook- és Instagram-oldalán olvashatnak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?