A DIICOT pénzmosással és adócsalással vádolja Ada Solomont és Corneliu Porumboiut

Bűnvádi eljárást indított a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) Corneliu Porumboiu filmrendező és Ada Solomon producer ellen adócsalás, szervezett bűnözői csoport létrehozása és pénzmosás gyanúja miatt - értesült az Agerpres az igazságszolgáltatási szervekhez közel álló forrásokból.

Az ügyészek 2013 és 2015 között elkövetett tettek miatt vizsgálódnak több produkciós ház, köztük a Castel Film által a Román Nemzeti Filmintézettől elnyert bizonyos összegek miatt, amelyeket a gyanú szerint fantomcégek révén fehérítettek ki. Fotó: DIICOTCorneliu Porumboiu és Ada Solomon gyanúsítottak az ügyben, amelyben más rendezők és filmproducerek ellen is vizsgálódnak.

A DIICOT tájékoztatása értelmében a kivizsgálásban százan (magánszemélyek és cégek) érintettek, az államnak okozott kár 9 970 344 lejre tehető.

Az ügyészek szerint 2013 és 2015 között több cég könyvelésébe és adóbevallásába olyan szolgáltatásokat és árukat vezettek be, amelyek fantomcégektől származtak, azaz olyan vállalkozásoktól, amelyek nem a bejelentett székhelyen működtek, igazgatóikat nem lehetett azonosítani, ugyanazok a személyek különböző minőségekben működtek a cégen belül, nem nyújtották be vagy csak részben nyújtották be adóbevallásukat, külföldi állampolgárságú cégtársaik voltak, akiket Romániában nem lehetett azonosítani.

A csoport egyes tagjai több cég tulajdonosaként is be voltak jegyezve. A kiállított, majd az adóhatóság által ellenőrzött számlák azonos minta alapján készültek, hiányoztak belőlük a szállítóeszközre vagy a megbízottra vonatkozó kötelező adatok, és olyan szolgáltatásokra állították ki ezeket, amelyeket a feltüntetett cégek a valóságban nem nyújthattak - közölte a DIICOT.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?