Vádat emelt a DIICOT a szuperlej előállítója ellen

Több mint 2,2 millió lejes károkozás miatt vádat emelt a DIICOT a világ legjelentősebb műanyagbankjegy-hamisítójaként számon tartott férfi ellen.

Ő készítette a hatóságok által „szuperlejnek" elnevezett 100 lejes bankjegyeket, amelyekről szabad szemmel szinte lehetetlen megállapítani, hogy hamisítványok. Rajta kívül két személyt állít még bíróság elé a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) szervezett bűnözői csoport létrehozása, pénzhamisítás, pénzhamisításban való bűnrészesség és hamisított értékek forgalomba hozatalának vádjával.

Az ügyészek szerint a bűnbanda vezetőjének minden idők legjobb romániai hamisítványait sikerült elkészítenie, és világviszonylatban is a legjelentősebb műanyagbankjegy-hamisítóvá vált. A vádhatóság szerdai közleménye értelmében a bűnbanda 2014-től idén nyárig 23 042 darab hamis 100 lejes bankjegyet állított elő, amelyek közül 22 716 került forgalomba, 2 271 600 lejes kárt okozva.

A „szuperlej” | Fotó: DIICOT

A banda vezetője általa készített polimer alapú és minden biztonsági elemmel – mikroperforációk, irizáló szalag, színváltó nyomat stb. – ellátott hamis bankjegyek annyira jó minőségűek voltak, hogy a nem szakavatott szem számára szinte lehetetlen észrevenni, hogy hamisítványok. A hatóságok ezért „szuperlejnek” nevezték el az általa hamisított bankjegyet. A banda a fővárosban és Bușteni-ben tevékenykedett.

Az ügyészek szerint ez az első alkalom a romániai pénzhamisítás történetében, amikor a hamis bankjegyek bekerülnek a pénzforgalmi központokba, ami gyakorlatilag ellehetetleníti a hamis pénz forgalomba hozatala idejének beazonosítását. Azokban az esetekben sem sikerült erre vonatkozó információkra szert tenni, amikor valamilyen pénzintézetnél találták meg a hamis

Kapcsolódók

Kimaradt?