Lebuktak minden idők legügyesebb román műanyagpénz-hamisítói

17 065 darab, az eredetitől szabad szemmel meg nem különböztethető 100 lejes bankjegyet gyártott le az a román pénzhamisító, akinek a lebukását szerdán jelenlette be a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) 

A hatóságok szerda reggel öt helyszínen – Bukarest környényén és Busteni városában - hajtottak végre házkutatásokat egy olyan pénzhamisító hálózat tagjainak „semlegesítése” érdekében, amely - szakértők szerint - minden idők legjobb minőségű hamis műanaygpénz bankjegyeit gyártotta le Romániában.

A DIICOT közleménye szerint a három tagú bűnbanda 2014-ben alakult azzal a kifejezett szándékkal, hogy legyártsa a tökéletes 100 lejes bankót. Az elmúlt hat év alatt 17065 darab 100 lejes címletű bankjegyet bocsátottak ki, így az okozott kár 1 706 500 lejre rúg. 

Az ügyészek és rendőrök által „szuperlejnek” nevezett hamisított bankjegyek „megszólalásig” hasononítottak az eredetiekre, nagyon jó minőségű polimer alapanyaggal dolgoztak és minden biztonsági elemet - mikroperforációk, irizáló szalag, színváltó nyomat stb. - beleépítettek a bankóba. Az eredmény pedig olyan jó lett, hogy nem szakavatott szem számára szinte lehetetlen észrevenni, hogy hamisítványok. 

Ugyanakkor ez az első alkalom a romániai pénzhamisítás történetében, amikor a hamis bankjegyek bekerülnek a pénzforgalmi központokba, ami gyakorlatilag ellehetetleníti a hamis pénz forgalomba hozatala idejének beazonosítását. Azokban az esetekben sem sikerült erre vonatkozó információkra szert tenni, amikor valamilyen pénzintézetnél találták meg a hamis bankjegyet, a pénztárosnak ugyanis nem tűnt fel annak átvételekor, hogy hamisítvánnyal van dolga - állítja a DIICOT.

Kapcsolódók

Kimaradt?