A CS/END a 23. Minimum Party témája

Július 25. és augusztus 5. között huszonharmadik alkalommal lesz Minimum Party alkotótábor és szakmai fórum a Hargita megyei Kászonaltíz község közelében, a Tiszás patak torkolatánál. Idén is több alkotóműhelybe jelentkezhetnek a résztvevők.

A szervezők közleménye szerint az idei tábor témája az alkotótábor alapgondolatához kapcsolódik, több mint húsz évvel ezelőtt ugyanis a „civilizációból” való kiszakadás vonzotta az alapító művészeket. A természet, ahová visszavonulnak, csendet jelent, de ezt csak a passzivitás felvállalása teheti megélhetővé, írják.„Mert ez a csend, amit itt találunk meg, egy telített, sűrű csend, amiben elképesztő információ-dózis van; csak hát öntörvényű, és éppen ezért, nem a saját szabályaink mentén nyilatkozik meg számunkra. Igazából az boldogította a mindenkori embert leginkább, ha saját maga kreálta világban élhetett, a kiszámíthatatlan és veszélyes külvilággal szemben. Attól vagyunk emberek, hogy csendtörők vagyunk. Sőt, csendségtörők” – fogalmaznak a szervezők, akik minden érdeklődőt a Tiszás tövébe, Kászonba várnak, hogy ott megtörjék a csendet.

Alkotóműhelyek és műhelyvezetők: vizuális (képzőművészeti) műhely (Benedek Elemér – Mány), fotóműhely (Kerekes Emőke – Kolozsvár), filmes műhely (Fogarasi Gergely – Budapest), zeneműhely (Mezei Szilárd – Zenta, és Hock Ernő – Budapest), táncműhely (Mezei Kinga – Zenta), íróműhely (Vida Gábor – Marosvásárhely), filozófiaműhely (Pálfalusi Zsolt – Budapest ), kézműves műhely (Mátyás László – Kolozsvár), + Élboy – kísérleti színházműhely (Szabó Attila – Miskolc). A dokumentációs csoport tagjai: videó: Schneider Tibor (Kolozsvár), fotó: Rúzsa István (Kolozsvár).

Az alkotótábor nyitott úgy a szakmabeliek, mint a művészetkedvelők számára. A közös alkotás, a résztvevők spontán kapcsolatépítése és (nem utolsósorban) a kikapcsolódás hozza létre azt a valóban nem hétköznapi közösségi élményt, ami a Minimum Party alkotótábort egyedivé teszi a hozzá hasonló rendezvények palettáján. A műhelyleírások és a tábor részletes meghirdetése a fent említett honlapon található.

A Román Kormány Etnikumközi Kapcsolatok Főosztálya (DRI), a Nemzeti Kulturális Alapprogram (Budapest), a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány támogatásával megszervezett eseményről itt találhatóak részletek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?