Pünkösdkor is előadással várja a nézőket a Csíki Játékszín

A csíksomlyói búcsúra Csíkszeredába érkezőknek a Csalóka szivárvány című előadását tűzte műsorra a Csíki Játékszín, amely pünkösdi nyitva tartással várja az érdeklődőket a jegypénztárához is. Tamási Áron színművét Parászka Miklós rendezte.

Május 20-án, pünkösdvasárnap 19 órai kezdettel játssza bérletszünetben a Csíki Játékszín Tamási Áron színművét, a Csalóka szivárványt.  A darab egy szerepcserén alapuló dráma. A cselekmény a falusi gazda, Czintos Bálint házában játszódik, akinek a fia éppen leérettségizett. Az ebbéli öröm enyhíti, de el is mélyíti az özvegy férfi fájdalmát, hogy ő nem tanulhatott. Emellett pedig foglalkoztatja az újranősülés gondolata is, de a kiszemelt lány számára „tiltott gyümölcs” – mégis, nem tisztességes eszközökkel ugyan, de meghódítja.

A fordulatok kiváltó oka – avagy ürügye –, hogy váratlanul beállít egykori iskolatársa, Kund Ottó filozófus, aki vízbe veti magát vendéglátója öltözetében, így Czintos új életet kezdhet valaki másként. Kérdés, hogy megérte-e? Tamási arra figyelmeztet, hogy ez a törekvés a lelki egyensúly, az önazonosság elvesztéséhez vezethet.

Az előadás rendezője Parászka Miklós, aki egy nemrégiben készült interjúnkban bevallotta, hogy tudatosan választotta nyugdíjba vonulása utolsó rendezéséhez ezt a darabot: „egyfajta hagyaték”-ként, „stilárisan is, tartalmilag is, a szerző okán is”. Parászka foglalkozott korábban a darabbal. Több évtizede Debrecenben is és Szatmáron is született egy rendezői verzió.

A két felvonásos, kb. 150 perces (egy szünettel) előadásra pünkösdi nyitásrend szerint jegyek válthatók a Csíkszereda önkormányzata által fenntartott színház jegypénztárában vasárnap, május 20-án, 17-19 óra között, helyfoglalásra a 0266-314 472-es vagy a 0751-039 026-os telefonszámokon van lehetőség.

Kapcsolódók

Kimaradt?