Szárhegy 2017 – keresztmetszet Csíkszeredában

Változatos kiállításnak ad otthont hétvégétől a csíkszeredai Megyeháza Galéria: az érdeklődők azokból a munkákból tekinthetnek meg válogatást, amelyek az elmúlt év gyergyószárhegyi művészeti táboraiban születtek.

Rendhagyó módon nyílik Csíkszeredában kiállítás a gyergyószárhegyi művésztárborok kiállításaiból, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ fenntartója, Hargita Megye Tanácsa székhelyén kialakított Megyeháza Galériában. A kiállítás idén is színes, változatos műfajokban mutatja fel Szárhegy inspiráló erejét, a több mint 40 éves művésztáborok szellemi intenzitását: land art, azaz tájművészet, ennek fotódokumentumai, hagyományos festészet, grafika, pasztell, akvarell színesiti a válogatás technikai palettáját. A csíkszeredai tárlatot a gyergyószárhegyi intézmény újdonsült igazgatója, Kolcsár Béla, és művészeti vezetője, Ferencz Zoltán nyitotta meg.

„A kiállítás nagyrészt a tavalyi év táborainak anyagából válogat, de mintegy megpróbáltam egy keresztmetszetet nyújtani mindabból az irányvonalból, amit a Lázár-kastély elvesztése után képviselünk” – fogalmazott a válogatást végző Ferencz Zoltán.

Amint azt a Maszolnak elmondta: 160 műalkotás van, amely az intézménynek – s mint ilyen, a 1974-től ott megrendezett, világszerte híres művésztelepnek – a Lázár-kastélyból (az örökösödési per miatt) való kiköltözése után született. Amint azt hozzátette: nagyon sok alkotás különböző technikai ok miatt kimaradt a válogatásból.

A csíkszeredai keresztmetszeten résztvevő művek alkotói: Asztalos Zsolt, Chilf Mária, Csóka Szilárd Zsolt, Ferencz Zoltán, Gerber Pál, Horváth Levente, Horváth Roland, Imre Mariann, Kovács Ince, Lestyán Csaba, Madaras Péter, Orosz Annabella, Pinczés József, Polgár Botond, Siklódy Ferenc, Szanyi Borbála, Székely Gábor, Szepessy Béla, Szigeti Gábor Csongor, Torma Éva.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?