„Kijár a figyelem” Gyergyószárhegy művésztáborainak

Látványos és figyelemfelkeltő válogatás tekinthető meg a gyergyószárhegyi művésztelepek tavalyi terméséből Csíkszeredában. A Szárhegy 2016 című tárlatot péntek este nyitották meg a Megyeháza Galériában.

Öt elmúlt évi művésztábora mintegy 50 alkotásából nyújt válogatást a világhírnevű, immár 43. évében járó gyergyószárhegyi művésztelep a csíkszeredai Megyeháza Galériában péntek estétől. A művek kivételes szellemiségben születtek, hiszen 2016 egyben Márton Áron Év is volt, és ezért az év összes táborának vonatkozásában „átléptek a hagyományosnak mondhatón túlra, a szakralitásra” – mondta a tárlatnyitón házigazdaként is felszólaló Czimbalmas Attila, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ igazgatója.

Mint mondta, a téma termékenységre sarkallta a résztvevő hazai és külföldi művészeket, és ez a tárlatválogatáson is látható széles a spektrumban keletkező, „kifejezetten színes” műfajok és megközelítések színvonalán.

Az intézményvezető szerint „érdekes évet zártak”, és, mint bejelentette: a vezetőség úgy döntött, hogy a 2017-es Szent László Évre való tekintettel idén is a szakralitás marad a téma Gyergyószárhegy művésztáboraiban. A koncepció szerint így kétéves futamidejű alkotói módban lesznek a táborok meghívottai, ami „markáns anyagot” eredményez majd a szakmai vezető véleménye szerint. Ezt a tárlatanyagot majd 2017 végén mutatják be a közönségnek, de máris menedzselni kezdték külföldi bemutatkozás céljával, és föl is keltette az érdeklődést.

„Sorba állnak a művészek”

Tárlatnyitójában Túros Eszter művészettörténész gratulált ahhoz, hogy mind gyakrabban látni szárhegyi alkotásokat, és azt hangsúlyozta: „kijár a figyelem Szárhegynek”. A hely szellemének szerinte is nagy ereje van, és a szárhegyi táborokban alkotók neve is figyelemfelkeltő.

Czimbalmas Attila jelzése szerint immár oly nagy a híre Szárhegynek a képzőművészek között, hogy már kénytelenek szigorúan válogatni a táborok kapacitása, azaz helyszűke miatt. Afeletti örömét is kifejezte, hogy immár „sorba állnak a művészek”. Mint mondta, örül annak, hogy ilyen jól érzik magukat Gyergyószárhegyen, ugyan a Lázár-kastélyből, az ingatlanért zajló örökösödési vita miatt két évvel ezelőtt ki kellett költöznie a művészeti intézménynek. Czimbalmas megköszönte a mindenkori fenntartó, Hargita Megye Tanácsa támogatását, valamint a Nemzetpolitikai Államtitkárság jelentős támogatását a Márton Áron Év alatt lezajlott programok során.

Kimaradt?