Megnyílhat a Rhédey-múzeum az erdőszentgyörgyi kastélyban

Két év múlva öt szobás kiállítás nyílhat az erdőszentgyörgyi Rhédey-kastély emeletén, közölte a Maros megyei város polgármesteri hivatala. A régóta tervezett új múzeum finanszírozására Csibi Attila Zoltán polgármester szerdán írt alá szerződést a gyulafehérvári székhelyű Vidéki Beruházások Finanszírozási Ügynökségén (AFIR).

A Rhédey-kastélyban jelenleg is vannak kiállítások: a néprajzi szoba, a székelyföldi híres épületek makettjei és a bözödújfalusi emlékszoba, ezeket a Rhédey család történetét bemutató tárlattal egészítenék ki. A kiállítást Kinda István történész tervezte: első sorban a Rhédey család történetét, legnevesebb személyiségeit mutatja be, kiemelt hangsúllyal az Erdőszentgyörggyel és az angol királyi házzal való kapcsolatára. Emellett a kastély építéstörténetét, kialakításának fázisait szemlélteti, Rhédey Klaudia személyiségének kidomborításával.Csibi Attila Zoltán polgármester hangsúlyozta, hogy a kiállításon korabeli eszközök, bútorok, tárgyak szerepelnek majd. „Úgy gondolom, hogy főként a gyermekeinknek segít majd a múzeum történelmünk megismerésében, hisz nagyobb élményt jelent belépni a Rhédey család „otthonába”, mint egy könyvből elolvasni a történelmüket. Ezért igyekszünk a kiállítást, ahhoz hasonlóan berendezni, mint, ahogy volt két évszázaddal ezelőtt” – mondta az elöljáró. A tervek szerint „modern vizuális effektek, látványos megoldások” is a kiállítás részét képezik majd.

A polgármesteri hivatal közleménye szerint a megvalósítás legnehezebben kivitelezhető része a korhű bútorok és más használati tárgyak beszerzése, ezt vásárlással, illetve hosszú távú kölcsönzéssel oldanák meg, amiben a Maros Megyei Múzeum segít. Az intézmény kölcsönözni fog olyan erdőszentgyörgyi ősrégészeti leleteket, amelyek az emberiség korai ittlétét bizonyítják. A város közelében talált kőbalta és bronzkori két üst mellett, levéltári anyagok is láthatóak lesznek a kastélytörténelmet bemutató teremben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?