Gyűlnek az adományok a Bözödújfalusi templom visszaállítására

Egyre többen adományoznak azért, hogy visszaépítsék a bözödújfalusi templomot - tájékoztat Erdőszentgyörgy Önkormányzata. 

Az önkormányzat és a Bözödújfaluért Egyesület adománygyűjtést szerveztek, melynek célja a néhány évvel ezelőtt összedőlt, valamikori bözödújfalusi templom visszaállítása. "Az újonnan épülő templom minden olyan vallási felekezetet hivatott szimbolizálni, amely jelen volt az elárasztott településen" - olvasható a közleményben. 

Az adományozók téglát is vásárolhatnak. 

Az adománygyűjtés két éve elkezdődött, azonban most vált igazán aktuálissá, hisz a tó vízét, a vízmérő állomás egyik technikai berendezésének meghibásodása miatt leengedték, így szárazzá vált az összefogás templomának építési helye. A tervek szerint a tornyot és a hajót úgy építenék vissza, hogy az minimális eltérést mutasson az egykori templomtól és látogatható lesz a turisták számára. A torony kiállítások, a hajó falai alkotta tér pedig rendezvények helyszíne lesz. A tó partjától a templomig hídon keresztül juthatunk majd el.

A kezdeményezést sokan felkarolták. Belföldről, és külföldről egyaránt érkeztek felajánlások az egyesület bankszámlaszámaira. Csibi Attila-Zoltán, Erdőszentgyörgy polgármestere elégedett, véleménye szerint jó ütemben halad a felajánlások érkezése. A továbbiakban is számítanak az adakozó kedvű emberekre, akik fontosnak érzik, hogy Bözödújfalu feledhetetlenségét egy évszázadokig még stabilan álló templom biztosítsa. 

"Az egykori falu lakóinak és azok leszármazottjainak adományai mellett érkeztek felajánlások olyanoktól is, akik átérzik Bözödújfalu szellemét, és azt a veszteséget, amellyel szembe kellett nézzenek hajdanán az ott lakók. Több magyarországi település önkormányzata is úgy érezte, hogy segít megvalósítani ezt az álmot. Az Erdőszentgyörgy Facebook-oldalán rögzített bejegyzésként tüntetik fel azokat, akik nevüket vállalva adományoztak kisebb-nagyobb összeget. De ugyanilyen hálásak a névtelen adományozóknak is" - olvasható.

Az adománygyűjtés korántsem zárul le, hiányzik egy jelentős összeg a megvalósításhoz. Ehhez további önzetlen segítséget várnak magán személyektől, intézményektől, vállalkozóktól egyaránt. A Rhédey-kastélyba, és a kőrispataki szalmakalap múzeumba kihelyezett adománydobozok mellet  az egyesület számlájára is átutalható a felajánlott összeg, legyen az lej, forint, vagy euró:
BANCA TRANSILVANIA – TARGU MURES
ASOCIATIA BOZODUJFALERT,  COD CLIENT 257338,  SWIFT: BTRLRO22                                 
HUF     RO86BTRLHUFCRT0257533801
EUR     RO73BTRLEURCRT0257533801
RON     RO26BTRLRONCRT0257533801

"Az egyesület és az önkormányzat ezúton is nagyon hálás az eddigi adományokért, a felajánlott összegek értékétől függetlenül, és arra bíztat mindenkit, hogy bármilyen kevéssel is, de támogassa templomépítési szándékukat" - írják. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?