Szent György napok Marosszentgyörgyön és Erdőszentgyörgyön

Több ezer ember vett részt az idei Szent György napi rendezvénysorozaton Marosszentgyörgyön, amely már évek óta nemcsak a helyieket vonzza, hanem a marosvásárhelyieket is szép számban. Erdőszentgyörgyön a héten ünneplik névadójuk napját – itt a számos rendezvény között idén a vízzel elárasztott, egykori Bözödújfalu kap nagyobb figyelmet.

Marosszentgyörgyön a vásárhelyiek is ünnepeltek

A marosszentgyörgyi Szent György napok a marosvásárhelyieknek is kihagyhatatlan eseménysorozatot jelent már jónéhány éve, a koncertek, kiállítások, néptánc- és népzene műsorok, előadások nem csupán a községbelieket, de a távolabb élőket is megszólítják. Sófalvi Szabolcs polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy a Románia Kulturális Községe címhez méltó ünnepséget szeretnének, amit sikerült is megvalósítani, hiszen mindhárom, Marosszentgyörgyön élő nemzetiség egyformán részesült a programokból, egyenlő arányban mutatkozhatott be a nagyközönség előtt. A magyarok, románok és romák lakta település vezetőinek az a célja, hogy valamennyien otthon érezzék magukat, egyenlő felekként éljenek egymás mellett. Ezt sikerült elérni és ma már azt is, hogy egymás rendezvényét is látogassák, közösen ünnepelhessenek, ha arról van szó, illetve közösen álljanak egy-egy jelentős ügy mellé, ha szükséges.

A kulturális-, sport-, gasztronómiai-, családi- eseményeknek, koncerteknek, néptánc előadásoknak, kiállításoknak a római katolikus plébánia tanácsterme, a kultúrotthon, a sportterem, a Szent György Gimnázium könyvtára, a polgármesteri hivatal előtti tér, a községközpontban felállított nagyszínpad, az Apolló-sportpálya adott helyet, az erre az alkalomra felállított Caritas-sátor, a park, valamint a Tófalvi utcai közösségi terem. A programba valamennyi korosztályt sikerült bevonni, a színpadon az óvodásoktól a kisiskolásokon át a legnagyobbakig mindenkinek lehetősége volt a bemutatkozásra, magyaroknak, románoknak és romáknak egyaránt, a polgármester pedig külön köszöntötte a község legidősebb és legfiatalabb lakosát.A kosárlabda-mérkőzésen az úgynevezett Old Boys (öregfiúk) és Old Girls (öreglányok) csapatok is megméretkezhettek, a családi sátorban a pár hónapos gyerekeknek is szerveztek programot, az időseknek a kultúrotthonban tartottak találkozót. A sportrendezvények sorában bicikliverseny, asztalitenisz, kosár- és kézilabda, foci szerepelt. A nagyszínpadon esténként Vastag Csaba, Tamás Gábor, a Balkán Fanatik együttes koncertezett többek közt.

Erdőszentgyörgyön csak most kezdődik

Erdőszentgyörgy e héten ünnepli a Szent György napokat. Szerdán Esély egy jobb jövőért témával tanácskozást tartanak a Rhédey-kastélyban, ahol egy korábban indított szociális projekt eredményeit elemzik, majd a Szent György Lovagrend tart egész napos bemutatkozást, ünnepi misén vesznek részt, ismertetik a lovagrend történetét, kiállítást szerveznek.

A tűzoltó-nap sokak kedvence, hiszen mozgalmas és látványos, kicsik és nagyok érdeklődése előtt mutatják be, mi mindent kell tudnia egy tűzoltónak, illetve milyen felszerelésekkel lépnek közbe, ha valahol a lángok közül kell menteni az emberéletet, az anyagi javakat.

Bemutatják Szucher Ervin Toronyba zárt anyanyelvünk című riportkötetét, TutuKantuálé zenés-humoros műsorával lép közönség elé a Bécsből hazatelepedett Székely Szabó Zoltán színművész és a marosvásárhelyi Cantuale együttes.

Az erdőszentgyörgyi VII. Württemberg huszárezred és a parajdi fúvószenekar ébreszti szombaton a kisváros lakóit, akik a sportpályán, a kultúrotthonban, a Rhédey-kastélyban, az iskolában,  a szabadtéri színpadon szervezett rendezvényeken ünnepelhetik névadó szentjük napját. A szomszédos Bözödújfalu, a vízzel elárasztott falu emlékének szentelik azokat a rendezvényeket, amelyek között kiállítás, emlékszoba-avatás, előadás szerepel.

Kimaradt?