Kilencezer nő pereli a Disney-t, mert alacsonyabb a fizetésük, mint az azonos munkakörben dolgozó férfiaknak

Kilencezer nő pereli A The Walt Disney Company-t, a világ egyik legnagyobb média és szórakoztatóipari társaságát, mert kevesebb bért fizet nekik, mint az azonos munkakörben dolgozó férfiaknak. Egy bíró múlt pénteken hitelesítette a csoportos keresetet, a tárgyalásra jövőre kerülhet sor.

Múlt pénteken hagyta jóvá a bíró azt a csoportos keresetet, mely szerint a Disney 9000 nőnek fizetett kevesebbet, mint az azonos munkakörben dolgozó férfi kollégáiknak. Mivel Kaliforniában törvény tiltja, hogy a munkavállalók fizetését a nemük alapján határozzák meg, ez az ügy lehet a valaha volt legnagyobb per, melyet az egyenlő bérezést kikötő törvény alapján benyújtottak – írja a Variety.

Lori Andrus, a felperesek ügyvédje Los Angeles belvárosának tárgyalóterme előtt tapsolta meg az ítéletet. „A Disney négy éve manipulálja ezeket a nőket” – mondta. „Szeretik a munkájukat. Imádják a márkát. De azt akarják, hogy tiszteljék őket, és úgy bánjanak velük, ahogyan egy munkahelyen illik.”

A Disney írásbeli nyilatkozatában fejezte ki csalódottságát: "Csalódottak vagyunk a bírósági ítélet miatt az egyenlő bérezési törvény követeléseivel kapcsolatban, és mérlegeljük a lehetőségeinket" - mondta a cég szóvivője.

Elihu M. Berle bíró elutasította a Disney azon érvét, miszerint az ügy annyira elterjedt, hogy kezelhetetlen lesz. A Disney ügyvédje, Felicia Davis azzal érvelt, hogy a felperesek több ezer munkacsoport fizetését akarják összehasonlítani, ami több ezer vezető decentralizált döntését tükrözi.

forrás: Stepherella

A szóban forgó osztályba azok a női alkalmazottak tartoznak, akik 2015. április 1. óta dolgoztak a kaliforniai vállalatnál, nem szakszervezeti beosztásban, az alelnöki szint alatt, és akiket egy munkakörhöz és -szinthez rendeltek. Ez magába foglalja a Disneyland szállodák és vidámpark, a Cruise Line, a Disney film- és TV stúdiók, az ABC, a Marvel, a Lucasfilm és más egységek alkalmazottait. Nem tartalmazza a Pixart, az ESPN-t, a Hulu-t, a Fox-ot vagy az FX-et. Davis azzal érvelt,  attól, hogy két alkalmazott ugyanabban a munkakörben és szinten dolgozik, még nem jelenti azt, hogy munkájuk „lényegében hasonló”. „Ezek különböző szegmensek, különböző üzleti területek, különböző helyszíneken” – mondta. „Különböző vezetőknek jelentenek. Teljesen más iparágakban dolgoznak, és teljesen másért fizetnek nekik.”

Davis azzal érvelt, hogy a Disney-nek masszívan összetett védekezést kell felmutatnia a tárgyaláson annak bizonyítására, hogy az eltérések jogos tényezőkön alapszanak, például az oktatás, a képzés és a tapasztalat szempontjait figyelembe véve. „Tudom – ez borzasztó lesz” – mondta Berle enyhén gúnyos hangon, megkérdőjelezve azt az érvet, hogy nincs hatékony módja a nagy csoportok közötti fizetésbeli különbségek megállapításának. – Azt akarja mondani, hogy a Disney-nek nincs rendszere a fizetési fokozatok kategorizálására?”

forrás: Visit Florida

 Mindkét oldal szakértőket alkalmazott a nemek közötti bérszakadék bizonyítására vagy cáfolására. Andrus elmondta, hogy az egész osztályban a kezdő fizetés 2%-kal alacsonyabb a nőknél, mint a férfiaknál. A státuszértekezlet február 9-re van kitűzve. A tárgyalást várhatóan valamikor október előtt tartják meg – mondta Andrus.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?