Felújítják a nagyváradi római katolikus püspöki palotát

Pénteken elkezdik a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség székhelyének, a barokk palotának a felújítását. A munka három évig tart majd.

Hétfőn délelőtt Böcskei László nagyváradi római katolikus megyéspüspök, Matuz Zsolt projektmenedzser, Csorba András levéltáros és Micaci Cristian sajtóreferens beszélt a barokk palota felújításáról és a Szent László-emlékév lezárásáról. Utóbbi utolsó eseménye a Felix Terra című, a bukaresti Román Nemzeti Történeti Múzeumban a püspökség saját gyűjteményéből származó illetve a Magyar Nemzeti Múzeum, az Országos Széchenyi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Levéltár és nagyváradi Körösvidéki Múzeum birtokában lévő, de Váradhoz és a püspökséghez kötődő tárgyakból összeállított kiállítás, melyet december 14-én, csütörtökön 17 órakor nyitnak meg.A barokk palota felújítását december 15-én, pénteken kezdik el. A munkálatok első szakasza jövő decemberig tart, ennek része az épület statikai megerősítése, és a homlokzat felújítása, aminek tavasszal kezdenek neki.

A felújítás összköltsége hatmillió euró, az első szakasz költségei kétmillió euróra rúgnak, a költségeket a magyar kormány támogatásából fedezik majd. Mintegy három hónapot tartott a közbeszerzési eljárás, öt ajánlatot kértek, négyet kaptak a kivitelezésre, a munkát az Abed Nego Com kft. végzi majd. A felújításnak egyébként része a közművek rendbetétele és korszerű klíma- és riasztórendszer kialakítása is.A megyéspüspök elmondta, hogy a felújítás ideje alatt sem zárják le teljesen a palotát, melynek közművelődési szerepet is szánnak, így abban a múzeumi tér mellett konferenciatermeket, koncertek megtartására alkalmas termeket is kialakítanak majd. Mint elhangzott, a palota tartogat még meglepetéseket, tudnak lemeszelt falfestményekről például, melyek a felújítás során bukkannak majd elő. 

Kapcsolódók

Kimaradt?