Keresik az alternatívákat, hogy sétálóutcát alakíthassanak ki Marosvásárhelyen

Építészek, mérnökök, hivatalnokok, a rendőrség képviselői, zöldövezet- és városvédők, egyszerű városlakók vettek részt azon a munkamegbeszélésen, amelyet a Marosszékért Közösségi Alapítvány szervezett a vár tanácstermében a marosvásárhelyi főtér gyalogossá tételének témájában.

Általában nagy ijedelem szokta fogadni, ha felvetődik a főér lezárásának ötlete, az ugyanis káoszt, forgalmi dugókat okoz Marosvásárhely egész területén. A csütörtök esti kezdeményezés célja az volt, hogy több szempontból megvizsgálják, hogyan lehetne mégis megoldani, hogy a főtér egy része a gyalogosé legyen.

Gál Sándor, a kezdeményező alapítvány vezetője néhány erdélyi város példáját hozta fel, Brassót, Nagyváradot, Kolozsvárt, Szebent, Dést, Dévát, Csíkszeredát, Sepsiszentgyörgyöt, Besztercét, ahol ezt sikerült megoldani. Arra is választ adtak a szervezők, hogy miért jó, ha a város egy része le van zárva a gépkocsiforgalom elől: mert javul az életminőség, szociális-kulturális előnyökkel jár, a lezárt részeken nő a gazdasági potenciál, javul az idegenforgalmi vonzereje a helynek, biztonságossá válik, nő az ingatlanok értéke, barátságosabbá, szebbé válik a város.

A felvezető ismertetés után térképeket osztottak szét, és asztaltársaságok alakultak a résztvevőkkel, akik egy-egy térképen megjelölték, melyek azok a helyek, utcarészek a főtéren, amelyeket gyalogos övezetté tennének, illetve hogyan képzelik el, milyen lehetőségeket látnak annak megvalósításában. Minden csoportnak félórája volt, hogy kidolgozzon egy tervet, majd a résztvevők más-más asztalhoz ültek, és újabb és újabb terveket, ötleteket beszéltek meg.

Valamennyien egyetértettek abban, hogy a tömegközlekedés minőségét javítani kell, a kerékpárosoknak lehetőséget kell biztosítani a biztonságos közlekedésre, bicikliutakat kell építeni, körgyűrűket a város körül, illetve külső negyedeiben, parkolóházakat. „Az autózás most olyan, hogy az emberek beleélik magukat és mindenhová azzal mennek, de egy idő után lecseng ez is, és rájönnek, mennyivel egészségesebb gyalogosan járni vagy biciklivel, illetv  hogy mennyivel költségkímélőbb a tömegközlekedést venni igénybe” – fogalmazta meg az egyik résztvevő.

A továbbiakban az összesített terveket, elképzeléseket, ötleteket átnézik az erre hivatott szakemberek és elkészítenek egy hivatalos változatot, amelyről majd egy tanácsi határozatot fognak benyújtani a városházára. 

Kimaradt?