Elsőként Kolozsváron mutatják be az új Arany János-monográfiát

Az Arany János-emlékév kiemelkedő eseményét szervezik meg Kolozsváron: itt mutatják be először az új Arany-monográfiát. A Kalligram Kiadó gondozásában megjelent hiánypótló kiadvány szerzője Szilágyi Márton, az ELTE egyetemi tanára, ismert irodalomtörténész és Arany-kutató.

A monográfia számos új szempontot fogalmaz meg a szerzőtől megszokott alapossággal, érzékenységgel és érdekfeszítő megoldásokkal. A kötet Arany János társadalmi helyzetének változásairól szóló tanulmánnyal kezdődik, majd a költő epikai és lírai műveinek elemzésével folytatódik, kitérve Arany János keveset elemzett alkalmi költészetére, az elbeszélő költemények összefüggéseire, az 1848 körüli útkeresésre, a balladák értelmezésére. A könyv összetett, finom meglátásokban bővelkedő fejezetei nemcsak egy pálya, hanem egy írói alkat képét is elénk rajzolják.Szilágyi Márton 1988 óta publikál irodalomtörténeti tanulmányokat, közleményeket, recenziókat, amelyek a XVIII-XIX. századi magyar irodalommal foglalkoznak. Jelenleg az OTKA támogatta Arany János kritikai kiadást előkészítő kutatócsapat tagja. Korábban sajtó alá rendezte Kölcsey Ferenc novelláit, fiktív védőbeszédeit és drámatöredékeit, illetve Kazinczy Ferenc Fogságom naplója című művének kritikai kiadását. Jelenleg vendégprofesszorként előadásokat tart a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarán.

A „Mi vagyok én?” – Arany János költészete című kiadványt a szerző jelenlétében Mészáros Sándor, a Kalligram Kiadó igazgatója és T. Szabó Levente irodalomtörténész mutatja be csütörtökön 18 órától a Babeș -Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarának kis dísztermében. A könyv megvásárolható, s a szerző dedikálja is azt az érdeklődőknek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?