Lehet-e irodalmi alkotásoknak tekinteni a dalszövegeket?

Van-e, egyáltalán lehet-e esztétikai értéke a dalszövegeknek? – merül fel a kérdés a popkultúra kutatóiban. Jogos kérdés ez abban a kontextusban is, ha figyelembe vesszük, hogy tavaly Bob Dylan irodalmi Nobel-díjat nyert. Erről értekezett Balázs Imre József egyetemi docens a BBTE Bölcsészettudományi Intézetének épületében szombaton a Kolozsvári Magyar Napokon.

Kevesen gondolunk arra, hogy Arany János versei lehetnének dalszövegek, vagy arra, hogy Bob Dylan dalai irodalmi alkotásokként is megállnák a helyüket. Balázs Imre József szombaton a hallgatóság tudomására hozta, hogy diákjai már közel tíz éve foglalkoznak szakdolgozatukban a popkultúra és irodalom viszonyával. Van, aki Cseh Tamás, Kispál és a Borz dalszövegeit vagy a Legszebb Erdélyi Magyar Dal szövegét vizsgálták. Egy ilyen kutatásban többek közt elemezni lehet a dalszöveg esztétikai értékét, a felhasznált motívumokat, kulturális toposzokat.

Az egyetemi docens elmondta, ő örült Dylan Nobel-díjának. Úgy gondolja, a kilencvenes évekbeli kortárs kultúra sztárjaiban Ady Endrét láthatjuk, csupán a kultúra egy olyan szegmensében, amit nem szoktunk szervesen az irodalomhoz kapcsolni.

Az Arany-bicentenárium apropóján szervezett beszélgetéseken jellemzően sok érdekességre fény derül, ami a költő munkásságát illeti. Most például megtudtuk, hogy tudott gitározni, és zenét is írt a saját, Petőfi Sándor és Amadé László verseihez. Ezt az Arany János dalai című kötet összegzi, amely halála után két évvel került elő.

Bartalus István zenetörténész, népzenegyűjtő akkori beszámolóiból kiderül: Arany csak szűk családi körben mutatta be zenei szerzeményeit. Ő gitározott, felesége pedig felénekelte a dalokat. Ha Arany verseit dalszövegekként elemezzük, Balázs Imre József szerint ezek narratív dalszövegek lennének, vicces, humoros szövegek.

Az előadás végén Balázs Imre József párhuzamot vont Arany János és Bob Dylan a Tamburás öreg úr és a Mr. Tambourine Man című szövegei között. Összegzésében megjegyezte: az amerikai énekes, dalszerző írásai magas irodalmi tudásra mutatnak, amelyekben nem egyszerű szerkezeteket használ. Szövegei sok költői képet, megfejtésre váró részeket tartalmaznak. 

Kapcsolódók

Kimaradt?