Békakirállyal kezdődött, világzenével ért véget a PMN negyedik napja

Békakirály, Kolompos együttes, Hrabal, Balkán Fanatik, no meg hajnalba nyúló afterparty - ezekkel a címszavakkal lehetne összefoglalni a 16. Partiumi Magyar Napok negyedik napját.

A borongós idő ellenére is szép számmal gyűltek össze ismét a gyerekek a Tűzoltótorony előtti CBA színpadhoz, ahol szerdán egy igazán különleges előadást tekinthettek meg. A közismert történet ezúttal marionett színpadon elevenedett meg, amelyet Henrik, a Békakirály hű szolgája és egyben legjobb barátja működtetett. Miközben elmeséli az elátkozott királyfi és a királykisasszony barátságának históriáját míves bábok kelnek életre és szórakoztatják a nézőket: kicsiket, nagyokat egyaránt. A humorral átitatott történet egyszerre szólt a legmélyebb baráti kapcsolatokról, az elfogadásról és arról, hogyan láthatjuk meg önmagunk hibáit mások szemén keresztül. Mindez a veszprémi Kabóca Bábszínház előadásában volt látható.

A szerdai nap még egy programmal várta a kicsiket, hiszen 17 órától a Kolompos együttes lépett a CBA színpadára. Ők azok, akiket talán már senkinek sem kell bemutatni, hiszen lassan 30 éves tevékenységük alatt egy generáció nőtt fel dalaikon. A magyar gyermekek körében egyik legnépszerűbb együttes a Partiumi Magyar Napokon is arra törekedett, mint fennállása óta mindig: megismertetni, megszerettetni a gyerekekkel és szüleikkel a magyar népzenét, néptáncot, régi népszokásokat, vagyis mindazt a páratlan kulturális kincset, melyet elődeink hagytak ránk örökségül. A koncert pedig hatalmas táncházzá változott, zenéjük megtöltötte a teret és a szíveket, szülők és gyerekek együtt perdültek táncra és abba se hagyták az utolsó taktusok felcsendüléséig.

A 16. Partiumi Magyar Napok egyik kiemelkedő programpontja volt szerdán a Paulovics László festő- és grafikusművész, jelmez és díszlettervezővel való találkozó. A neves művészt barátai, volt kollégái köszöntötték 80. születésnapja alkalmából. Paulovics László festőművész, grafikus neve egyet jelent a szatmári művészettel. Nemcsak a festővásznon, hanem az Északi Színház díszlet és jelmeztervezőjeként csodálhatta a szatmári közönség hihetetlen tehetségét évtizedeken át. Most 80. születésnapja alkalmából köszöntöttük őt a Partiumi Magyar Napokon.

A színházkedvelők szerdán igazi csemegét kaptak, hiszen az Északi színházban lépett fel a budapesti József Attila színház Hrabal: Sörgyári capricció című darabjával, Hargitai Iván rendezésében. A teltházas produkció láttán elmondhatjuk, hogy a 16. Partiumi Magyar Napok lassan igazi színházi fesztivállá is növi ki magát, hiszen estéről estére nívós előadások szem és fültanúi lehettek a szatmáriak.

Az egész szerdai napot a Balkán Fanatik különleges koncertje koronázta meg. Magyarország, Erdély és a rádiók nagy kedvence életre keltette a várost, a FarmaCenter színpad előtti tér zsúfolásig telt: feljött a nap és repült a madár, kukorékolt a komámasszony kakasa és persze nem maradhatott el a „Ha te tudnád, amit én” sem - a közönség pedig tudta és egy emberként énekelte a slágereket a bandával. Népzenei elemek, a hip-hop, electro és a világzene dallamai csendültek fel a Református Gimnázium udvarán, Yorgos, Lívia és Lepe pedig hozta a szokásos formáját, lendületből zenéltek, mely magával ragadta a közönséget is.

Akikben pedig a koncert végeztével is tovább lüktetett ez a lendület, azok sem kellett elkeseredjenek, hiszen késő este afterparty várta őket a Yoda Yoga roncsteraszon, ahol Pumi, a Harag György társulat színművésze volt a hangulatfelelős és kalauzolta el a bulizni vágyókat az electroswing és a legütősebb buli zenék világába.

Kapcsolódók

Kimaradt?