Az Ocho Macho zárta a PMN második napját

Duda, mandolin, kaval, kantale hangszerek kíséretében kelt életre a Szerencsés János, avagy az ördög három aranyhajszála című bábjáték az Északi Színházban a Partiumi Magyar Napok második napján, a kicsik és a nagyok örömére, hogy a poklot végigjárva, János megmentse a király lányát. Már a délelőtt kiderült, hogy a PMN legőszintébb közönsége a gyerekek, akik segítsége nélkül a rossz sosem kapta volna meg méltó büntetését – számoltak be a kedden a szervezők.

A 16. Partiumi Magyar Napok fontos momentuma volt a délelőtti órákban a Studium Szolgálati Lakások átadása, amelyen a helyi elöljárók mellett jelen volt Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, valamint Kelem Hunor, szövetségi elnök. A marosvásárhelyi székhelyű Studium – Prospero Alapítvány 2014 márciusában tette le a Szatmárnémeti Studium Szolgálati Lakások alapköveit, az épületegyüttes az Eugen Ionesco utcában épült a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Studium Állandó Támogatók támogatásával, mintegy 400 ezer euróból. Szatmárnémetiben dolgozó szakorvosok, gyógyszerészek, valamint művészeti területen dolgozó fiatal szakemberek pályázhatnak ingyenes lakhatásért, a rendelkezésre álló három kétszobás és három egyszobás lakás valamelyikéért.

A Szent István Kör szervezésépen az érdeklődők megtekinthették Dr. Kulcsár Valéria, a Szegedi Tudományegyetem tanárának és dr. Istvanovits Eszter a nyíregyházi Jósa András Múzeum régészének történelmi előadását, Az Aranyszarvas népe.Tények és kérdések a szkíták és a magyarok feltételezett rokonságáról címmel.

A délután remek hangulatban folytatódott, hiszen a Dinamó Sportközpont adott otthon, az immár hagyományossá vált Romász János Emlékkupának, ahol az RMDSZ, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a Sajtó FC labdarugói mérték össze focitudásukat. A barátságos hangulatú mérkőzéseket, közös bográcsozás zárta. Az emlékkupa pedig idén RMDSZ csapatához került. A második Sajtó FC, a harmadik pedig Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal csapata lett.

A focitornával párhuzamosan, a kultúra kedvelői is megtalálták a szórakozási lehetőséget, hiszen az Északi Színház nagytérmében, az Aradi Kamaraszínház Sex, drogs, gods and rock ‘n’ roll című darabját tekinthették meg Tapasztó Ernő rendezésében. A teltházas színpadi nézőteres előadás az Autonet Import KFT. Támogatásával jött létre.

Az estét pedig egy fergeteges koncerttel a „nyolc hím” zárta, azaz az Ocho Macho, akit a közönség hatalmas ovációval fogadott. Egy igaz ska-reggae buli kerekedett ki a Farma Center színpadon a Református Gimnázium udvarán. Hangosan zengett a Jó nekem és a zene mindenkit szíven talált. 

Kapcsolódók

Kimaradt?