Gitártábor a zabolai Csipkésben

Zabola sok mindenről híres, de a legtöbb Kovászna megyei gyerek mégis a táboráról ismeri. Hogy mennyire rögös út vezet az állami működtetéstől az önkormányzati üzemeltetéshez, arról ma már keveset árul el a helyszín. Vidám házikók, rusztikus hangulat várja az érkezőket.

Köves út, medvékről szóló mesék, friss levegő – csak néhány dolog, ami a Csipkésről szól. Ezúttal azonban lényegesen több is van a helyszínen: a levegőben nem az illatok, hanem a hangok dominálnak. Dallamfoszlányok disszonanciája képez kusza kakofóniát, de ez távolról sem zavaró, sőt, inkább kellemes. Úgy is lehetne fogalmazni, hogy minden bokorban más zene szól, mint egy sokszínpados nyári fesztiválon.

A gitártábor 20 résztvevőjének arcán koncentrálás látszik, a táborozó fiatalok próbálnak minden hangot a tulajdon helyére illeszteni. A pengések, fogások, hangolások sokasága tölti ki a teret, vannak, akik a vezetők óvó tekintete és hegyes füle felügyelete alatt munkálkodnak, vannak, akik szó szerint ez bokorban ülve muzsikálnak. A zene is sokszínű: Tinca Teddy gitáros és Kovács Zsolt basszusgitáros a fák alatt ül, pár srác társaságában és az LGT zenekar - Áldd meg a dalt című szerzeményének újragondolásán dolgoznak.

A bokorban gitározó fiúk és lányok is ezt az ismerős dallamot játsszák: „Áldd meg a dalt, áldd meg a szót, áldd meg az asszonyt, aki visszavár! Áldd meg a lányt, áldd meg a csókját, áldd végre azt, aki rádtalál! Légy bár a minden, légy aki nincsen! Semmi a csend, egy ígéret. Légy bár ki megver, légy csak az ember, de áldd végre azt, ami élet!” – duruzsol a dallam, az LGT zenekar slágere, amely talán így a legszebb, szárazgitáron, a szabad ég alatt.

A zabolai táborban résztvevő diákok 5 csapatot alkotva írják a tábori himnuszt is, amely javarészt a jó hangulat, a gitározás, a zene szeretete köré épül. Jó tábori himnuszt több műfajban lehet szerezni, blues, reggae, rock, country, rock’n roll stílusokban is születnek dalok, és a csipkelődés a Csipkésben szívesen látott vendég, így a téma szolgáltatja önmagát: az egyszerű, gyakran visszatérő krumplis étel megérdemel ennyi tiszteletet, még ha fogyasztói meg is elégelték enyhén.

Kerezsi Csongor basszusgitáros technikát magyaráz, szavait sűrű bólogatás követi és nem is minden alap nélkül: a dallam kezd úgy görbülni, ahogy a zenészpalánta akarja. Ticușan János gitáros körül egy kisebb zenekarnyi ember gyűlt össze: azt tanulják, hogy csapatban, hogyan lehet előadni valamit, úgy, hogy mindenki egyszerre muzsikál, hogy a hangszerek kellemesen csiklandozzák a hallgató fülét. Alakul a projekt, a gyerekek kezdik megtalálni a harmóniát . Tinca Laura Zan énekes pedig kórusban tanítja az énekes kedvű fiatalokat népszerű magyar és nemzetközi slágerekre. A tábor végi gálakoncerten már minden tisztességesen szól.

A zabolai gitártábor résztvevőit esténként több zenekar is szórakoztatta, így fellépett a White Betty blues-jazz zenekar, a Lávmasin Sz!nteZenekar, a Spam zenekar, a PressTones Független Sajtózenekar illetve Mihály Pál és István Ildikó népzenei koncerttel és táncházzal szórakoztatták a gitáros-énekes palántákat.

A szervezők köszönetet mondanak a tábor támogatóinak is, köztük a Művészeti Népiskola, a SIC Art egyesület, az Árkosi Fészekrakók Egyesület, valamint az Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek és Communitas Alapítványnak is. 

Kimaradt?