Lettországi koncerttel rajtolt a Csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztivál

Hivatalos megnyitóján lettországi a capella együttes koncertjével nyitott idén a Csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztivál, majd Székelyudvarhelyre és Marosvásárhelyre is kirajzott. Hoztunk hangmintát a csíki kuriózumból.

Immár 9. éve szimbólumául szolgáló helyszínén, a csíkszeredai Mikó-várban nyílt meg péntek este az idei Csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztivál. A szeretett szabadtéri helyszínhez konokul ragaszkodó szervező, a Mini Jazz Alapítvány nem esett pánikba a megnyitó előtt közvetlen lezúduló kiadós esőtől sem. A megnyitót megelőző estén a székelyudvarhelyi Monyó és barátai, valamint a hazai Off-line Trió hangolt a fesztiválra a csíkszeredai Ólommadárban, mely egyébként a fesztivál hagyományosan hajnalba nyúló örömzenéléseinek is helyet ad.

Ugyan a zuhé miatt a megnyitó a tervezetthez képest szűk félórát csúszott, a gyorsan vonuló felhőzet mögül varázslatszerűen bújt elő a nap, így rövid ünnepi megnyitót követően a Rigából érkező Framest Vocal Group lépett színpadra. A lettországi csapat azonnal megnyerte az eleinte még gyér, de egyórás koncertjük végére már a visszatapsolásra is elegendő létszámú csíki közönséget. Műsorukat zömében kizárólag a capella darabokra építették, popzenés hangzástól ukrán népzenéig szórakoztatva a közönséget. De olyan sztenderdekben is megmutatták mit tudnak, mint a klasszikus Summertime – ebből hoztunk hangmintát, az újból szemerkélni indult esőből:

A többek között Grammy-díjas zenekar tagjai - Beāte Zviedre, Rūta Dūduma, Mikus Abaroniņš, Jānis Ķirsis, Roberts Memmēns – életükben először jártak Romániában, és megígérték: még visszatérnek. A csapatot 2010-ben alapította Mikus és Jānis, az öt tehetséges fiatalból álló együttes jelenlegi tagjai együtt jártak hivatásos kórusiskolába, jelenleg pedig a litván Jāzeps Vītols zeneakadémián végzik tanulmányaikat. Fellépésük Csíkszeredában igazi élmény volt, mint ahogy az a közvetlenség és nyitottság is, ahogyan angol nyelvű összekötő szövegeikben a csíki közönséghez fordultak. Igazán különleges élmény volt hallgatnunk őket – és többen a Mikó-várban nagy felfedezésnek is éreztük.

Nem mellesleg vették a fáradságot, hogy „Jó estét!”köszönéssel lépjenek be, és számos „Köszönjük!”-el fogadják a tapsot, ami a légkörnek is kimondottan jót tett.

Koncertjüket a bukaresti Marius Pop Trio virtuóz koncertje követte. A gitáros csodagyereket és csapatát követően pedig a magyar Tátrai Trend – a rocklegenda Tátrai Tibor együttese – lépett a 9. Csíkszereda Jazzfesztivál színpadára, és aratta le a benépesedő várudvar tapsorkánját. A bukarestiek koncertjével egy időben Marosvásárhely a Zoohacker Remake Orchestra feat: Lylit (ex-Parov Stelar Band) & Random Trip (HU-AT) csapatát lehetett hallgatni a Jazz &Blues Clubban, Székelyudvarhelyen pedig a Balogh Roland - Finucci Bros Quartet zenélt a G Cafféban. Dobosuk, Bordás József dob-művész, a Magyar Jazz Szövetség elnökségi Tagja, szombat délelőtt a fesztivál ingyenes kísérőprogramjaként szereplő dobtörténeti előadást. Fontos hangsúlyoznunk az ingyenességet – a koncertekre idén kibocsátott 140-150-190 lejes koncertbérletek mellett -: a délelőtti gyerekfoglalkozások és a fesztivál két előadása a csíki „jazzközösség” építésére is szolgálnak.

A szervezőkkel együtt drukkolunk, hogy kedvezzen az időjárás szombatra, de vasárnapig föltétlen – vasárnap ugyanis az Egyesült Államokban letelepedett Richard Bonát és kubai bandáját hallgathatjuk, aki várhatóan meg is énekelteti a közönséget. A teljes program és a jegyvásárlás mikéntje itt követhető

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?