Hegedüs Csilla új projektet ismertetett Tusványoson

A Szent László örökség-út kezdeményezést ismertette pénteken Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke péneken Tusványoson.

„Az a feladatunk, hogy perspektívát nyújtsunk a fiataloknak, építenünk és egyben kell tartanunk az erdélyi magyar közösséget. A mai zavaros időkben a nagy király, Szent László példáját kell követnünk, a politikai viharokban is ki kell állni a magyarság értékeiért, jogaiért, szimbólumaiért és anyanyelvéért” – nyilatkozta a szakpolitikus.

A projekt célja Szent László történelmi személyiségének felhasználásával egy, a Kárpát-medencei magyarságot összekötő örökség-útvonal kialakítása. Az útvonal magába foglalja mind az épített örökséget, mind a mondavilághoz kapcsolódó helyszíneket, természeti értékeket és természetesen a Szent László nevéhez kapcsolódó településeket.

„Összesen 44 észak-magyarországi és erdélyi helyszínt foglaltunk be a projekt első lépésébe, ahol a legendát megjelenítő falképek, mondavilág vagy településnév kötődik Szent Lászlóhoz. Ilyenformán be lehet mutatni, turisztikailag vonzóvá tenni olyan településeket, amelyek önmagukban kevés látogatót vonzanak. Ugyanakkor célunk az együttműködés megteremtése és fejlesztése, az összetartozás érzésének kialakítása a Kárpát-medence magyar nyelvterületein levő települések között, hogy ezek a helyszínek együtt, közösen vonzzák a turistákat, új célcsoportokat is bevonzva” – fejtette ki Hegedüs Csilla.

Rámutatott: a projektet az Iskola Alapítvány vezeti az RMDSZ kulturális főosztályának szakmai irányításával, a költségeket magyarországi kormányzati forrásokból, illetve erdélyi és magyarországi önkormányzati forrásokból fedezik. „A kezdeményezés fontos szempontja az örökség-út mentén kialakuló szolgáltatások működtetése, amelyek munkahelyeket teremtenek és piacot a helyi termékeknek” – nyomatékosított beszédében a kultúráért felelős ügyvezető alelnök. A Szent László örökség-utat a jövőben EU-s forrásokból kiterjesztik a teljes Kárpát-medencére.

Kapcsolódók

Kimaradt?