Marosvásárhelyen vendégszerepel a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház

Június 1-6. között Marosvásárhelyen turnézik a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulata az utóbbi két év legfontosabb produkcióival.

Csütörtökön 19 órától, pénteken 17 órától és szombaton 19 órai kezdettel a Bocsárdi László által rendezett Vízkereszt, vagy amire vágytok című előadást, vasárnap szintén 19 órától a Sardar Tagirovsky által színpadra vitt Úrhatnám polgárt adja elő a társulat a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Nagytermében. Kedden 19 órától pedig a Rajtammaradt télikabát című Cseh Tamás-előadóestet tekinthetik meg a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Stúdió Színházának színpadán.

„Semmi sem úgy van, ahogy van.” (Shakespeare)

Shakespeare egyik legnépszerűbb vígjátéka, a Vízkereszt, vagy amire vágytok, közel két évvel ezelőtt került bemutatásra a Gyulai Várszínházban a Shakespeare Fesztivál keretén belül. A produkciót azóta is teltházas közönség előtt játsszák úgy a Tamási Áron Színház színpadán, mint különböző fesztiválok közönségei előtt, mint például a gyergyószentmiklósi XI. Nemzetiségi Színházi Kollokvium, a budapesti III. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM), vagy a nagyváradi Festum Varadinum. Ezen kívül az előadás egyetlen határon túli előadásként bekerült a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSzT) versenyprogramjába is. Pálffy Tibort, az előadás Malvolio-ját felterjesztették a Gábor Miklós-díjra, amellyel az év legjobb Shakespeare-alakítását méltatják. Pálffy Tibor mindemellett jelölést kapott a Színikritikusok díjára a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában is.

Az előadásban fellépő színészek: Mátray László, Kovács Kati, Derzsi Dezső, Fekete Lovas Zsolt, Szalma Hajnalka, Gajzágó Zsuzsa, Diószegi Attila, Erdei Gábor, Pálffy Tibor, Nemes Levente, Nagy Alfréd. Díszlet: Bartha József. Jelmez: Adriana Grand. Dramaturg: Ungvári-Zrínyi Ildikó. Zene: Boros Csaba. Zenész: Simó Lakatos Barna. A rendező munkatársa: Benedek Zsolt.

„Én a fenségeknek akarok tetszeni. Nem a szomszédoknak." (Moliére)

A Sardar Tagirovsky által rendezett, 2015. szilveszterén bemutatott Úrhatnám polgár című vígjátékunk lejátszásra került a budapesti Thália Színház színpadán a Határon Túli Magyar Színházak Szemléjén, illetve bekerült a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljának a versenyprogramjába, ahonnan Sardar Tagirovsky rendezői díjjal, Pálffy Tibor férfi alakításért járó díjjal, Bajkó Blanka Alíz a legjobb jelmezért járó díjjal, valamint Bartók György és alkotótársai a Kisvárdai Várszínház zenei díjával tértek vissza. Derzsi Dezső jelölést kapott a Színházi Kritikusok Céhétől a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában. Bajkó Blanka Aliz, az előadás jelmeztervezője pedig átvehette a Színikritikusok Díját a legjobb jelmez kategóriában. Az előadás szereplői: Pálffy Tibor, Gajzágó Zsuzsa, Benedek Ágnes, Kovács Kati, Kónya-Ütő Bence, Kolcsár József, Szalma Hajnalka, Ruscsák Péter, Erdei Gábor, Pál Ferenczi Gyöngyi, Nagy Alfréd, Derzsi Dezső, Szakács László, Fekete Lovas Zsolt, Katona Dávid, Simó Lakatos Barna, Diószegi Attila, Debreczi Kálmán, D. Albu Annamária, P. Magyarosi Imola, Oláh Melinda Janka. Díszlet: Bartha József. Jelmez: Bajkó Blanka Aliz. Átirat: Sényi Fanni. Zene: Bartók György. Koreográfia: Bezsán Noémi. A rendező munkatársa: László Beáta Lídia.

- Úristen, Antoine, mi bizonyos szavakat...
- Nem tudunk, Desiré.
- És ez már így marad!
(Cseh Tamás és Bereményi Géza)

A Rajtammaradt télikabát című Cseh Tamás-előadóest Gajzágó Zsuzsának, a Tamási Áron Színház színészének a kezdeményezésére jött létre 2016 őszén. A Cseh Tamás és Bereményi Géza műveit felidéző koncert vendégszerepelt már a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kistermében. Az előadás alkotói: Gajzágó Zsuzsa (ének), Simó Lakatos Barna (gitár), Katona Dávid (gitár) és Ráduly Zsófia (hegedű).A Vízkereszt, vagy amire vágytok című előadásra érvényesek a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának bérletei: június 1-én a Bernády György mecénás bérlet, valamint a Kemény János bérlet, a június 2-i előadásra a Kántorné nyugdíjas bérlet, június 3-ra pedig a Delly Ferenc nyugdíjas bérlet érvényesíthető. Az Úrhatnám polgár előadásra a szabadbérletek nem érvényesek.

Jegyeket válthatnak elővételben online, valamint személyesen a színház Kultúrpalotában működő jegyirodájában (hétköznap 12.00-17.30 óra között, telefon: 0372 951 251) és a színházban működő jegypénztárban (hétköznap 9.00-15.00 óra között és előadás előtt egy órával, telefon: 0365 806 865). A június 6-án lejátszásra kerülő Rajtammaradt télikabátra pedig jegyek válthatóak a Köteles Sámuel utca 6. szám alatt működő jegypénztárban minden kedden 14-18 óra között, illetve előadás előtt egy órával.

Kapcsolódók

Kimaradt?