Magyar Napokat szerveznek Fehér megyében is

Először szerveznek Magyar Napokat Fehér megyében június 15-18. között. 20 településen és 28 helyszínen eddig 40 változatos és díjmentes program. A régió népművészeti hagyományát, földrajzi adottságait, irodalmi értékeit, történelmét és épített örökségét bemutató eseménysorozatot a Dr. Brendus Gyula Egyesület és Fehér megyei RMDSZ szervezi.

A rendezvény központja Nagyenyed lesz idén, de több településre is eljuttatják a programokat, olyan falvakba is, ahol nagyon alacsony a magyar lakosság létszáma.A rendezvény sztármeghívottja a Republic zenekar, koncertje június 15-én lesz a nagyenyedi Bethlen Gábor kollégium udvarán. További meghívottak a nagyenyedi Smici Blues Band, a Hajdina Néptáncegyüttes Marosaludasról, és a Nagybaconi Néptáncegyüttes Kovászna megyéből.

Az említett programok mellett nem maradhatnak el a kiállítások, kulturális rendezvények és tanácskozások, sporttevékenységek sem. A megyében számos már hagyományossá vált esemény van, és amelyek ezúttal értékes részeivé vállnak a Fehér Megyei Magyar Napoknak. Ilyen rendezvény a hagyományos tornabemutató a Bethlen Gábor Kollégium sportpályáján és a véndiáktalálkozó.

A Zöld Nap keretében közös hulladékgyűjtési akciót szerveznek a megye különböző falvaiban, településein, illetve főbb turisztikai pontjain.

A családi- és gyermekprogramokon lelkes csapat szórakoztatja a gyerekeket, szabadtéri játszóházzal és kézműves foglalkozásokkal. A Kollégium udvarán kézműves házikók és sátrak csábítják majd az igényes kézimunkák, ékszerek, kerámiák, fajátékok és egyéb kiegészítők kedvelőit. Az ízek szerelmeseinek hagyományos magyar ételeket ajánl a gasztronómiai sarok, emellé pedig a legfinomabb kézműves sört és természetesen a híres nagyenyedi borokat. 

A Fehér megyei Magyar Napok alkalmat nyújtana a hazalátogató elszármazottak találkozására, de célja az is, hogy a magyar kultúrát bemutassák a más anyanyelvű érdeklődők számára is. A fesztivál részletes programja megtalálható a rendezvény Facebook-oldalán.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?