Argentinai és romániai művészek játszanak Piazzollát Kolozsváron

A kolozsvári Transilvania Filharmónia az ArgEnTango romániai turnéjának első helyszíne. Szerdán este 7 órától a Farkas utcai Akadémiai Kollégiumban hallgathatunk Astor Piazzollát, argentin és romániai zenészek előadásában.

Az április 19. és 27. között 5 romániai városban megszervezett koncertsorozaton Analia Selis énekel, Mariano Castro kétszeres Latin Grammy Awards-jelölt zongorázik, a világ rangos színpadain fellépő, többek között Placido Domingót is kísérő Omar Massa bandoneónon játszik, a Bukaresti Rádiózenekar szólistája, Răzvan Suma csellózik, a Bukaresti Nemzeti Opera és a Bukaresti Nemzeti Szimfonikus Zenekar koncertmestere, Rafael Butaru hegedül.

Analia Selis, az argentin származású, Romániában élő énekesnő a turnén új előadásmóddal énekel, amelyet éppen Piazzola kedvenc énekesnőjétől és szeretőjétől, Amelita Baltartól tanult Buenos Airesben. A turné kedvéért hívták meg Argentinából Omar Massa bandoenón-művészt, aki nemrég személyesen találkozott Piazzolla fiával, Daniellel és lehetősége volt a mester hangszerén játszani.Az ArgEnTango turné célja Astor Piazzolla teljesen új, Romániában ismeretlen arcát megmutatni a közönségnek.

Astor Piazzolla eleinte klasszikus zenét tanult, de egy párizsi ösztöndíj alkalmával egyik tanára, Nadia Boulanger muzikológus meggyőzte, hogy engedjen elhivatottságának és összpontosítson a tangózenére és a bandoneón-játékra. Az általa írt kortárs tangót (Tango Nuevo) azonban az 1950-es, `60-as években blaszfémiának fogták fel a hagyományos tangó-zenészek, és akkoriban egyetlen kiadó sem állt vele szóba.

A kolozsvári Auditorium Maximumban szerdán este hét órától kezdődik a koncert, ezt követően április 22-én a sinaiai Peleş-kastélyban, 23-án a Ploieşti-i Paul Constantinescu Filharmóniában, 24-én Iaşi-ban a Központi Egyetemi Könyvtár Aulájában, 27-én pedig a temesvári Capitol teremben lépnek fel a zenészek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?