Astor Piazzolla művei a sepsiszentgyörgyi pünkösdi koncerten

Közös hangversenyt tart a sepsiszentgyörgyi Georgius Kamarazenekar és a Csíki Kamarazenekar, a pünkösdi ünnepi koncert május 12-én, csütörtök este hét órától lesz a Belvárosi Református Templomban, a belépés ingyenes. A legendás tangókirály, Astor Piazzola öt darabja is elhangzik az est során.

Dél-amerikai zeneszerzők műveivel készül ezúttal a sepsiszentgyörgyi hangversenyévad rendszeres fellépője, a két kamarazenekarból álló fiatal székelyföldi muzsikusok aranycsapata. A Georgius alapítója, Filip Ignác által vezetett közös műsorokat magas szakmai minőség és kifinomult előadásmód jellemzi, a fellépések mögött tíz év összeszokottsága van. Két amerikai vendéget köszönthet a sepsiszentgyörgyi közönség a pünkösdi koncerten: a karmester Ovidiu Marinescu az Egyesült Államokból érkezik, hegedűn pedig a braziliai Raffael Torralvo szólózik.

A legendás tangókirály, Astor Piazzolla öt darabja is elhangzik az est során, köztük a leghíresebbek: az Olaszországban született Libertango vagy az Adios Nonino c. mű is. Piazzola a tangó vitathatatlanul legnagyobb alakja, de a kortárs zenének is óriása, aki már életében klasszikussá vált, műveit a legelismertebb komolyzenészek játszották. Neki köszönhetjük, hogy az olasz opera, az amerikai dzsessz és a kortárs zene elemeivel elegyítve a tánctermekből átemelte a hangversenytermekbe a tangót. Több mint háromezer művét számolták össze, a tangók mellett dalokat és filmzenéket is írt, melyért 1986-ban a francia César-díjat is megkapta. Piazzolla Argentinában született 1921-ben egy emigráns olasz fodrász egyetlen gyermekeként. Kiskorát New Yorkban, Bronxban töltötte, ahol a spanyol, az olasz és az angol nyelv mellé a franciát is megtanulta. Nyolcévesen, egy apjától kapott használt harmonikán kezdett zenélni, tizenévesen pedig a Rahmanyinov-tanítvány Wilder Béla oktatta klasszikus zenére. Később kapcsolatba került az argentin tangó mesterével, Carlos Gardellel is. A család 1937-ben települt vissza Argentínába, ahol a fiatal harmónikás bárokban és klubokban lépett fel, hangszerelt és filmzenét írt. A többnyire nyolcszögletű gombos harmonika, a bandoneón mára már szorosan összefonódik Piazzolla nevével, akinek sajátossága volt a Buenos Aires-i koncertek alatt, hogy állva, egyik lábát egy székre téve harmonizkázott. Ennek előtte elképzelhetetlen volt, hogy egy szimfonikus zenekarban egy harmonikás is játsszon. 1953-ban Buenos Aires című darabjának bemutatója például emiatt  fuladt botrányba. A szakma azonban felfigyelt Piazzollára, aki párizsi ösztöndíjat kapott. Élete ekkor változott meg: a legendás zenepedagógus, Nadia Boulanger ugyanis kifaggatta a bárok és harmonika világáról, majd ezt a tanácsot adta neki, hogy az igazi Piazzollát, aki ott van, sose hagyja el.

Ovidiu Marinescu karmester zenei tanulmányait Bukarestben kezdte, majd az Egyesült Államokba kitelepedve a Wisconsin-i és a philadelphiai Temple Egyetemen folytatta, gordonkajátékával és karmesterként is kiemelkedő szintet érve el. Állandó karmesteri szolgálatai a Wilmington Zenekarhoz, az Immaculata Szimfonikusokhoz, a Goppisberg Fesztivalzenakerhoz kötik. Számos helyen megfordult vendégkarmesterként, vezényelte többek között a moszkvai Orosz Filharmóniát, a protugál Filarmonica de Gaiát, a spanyol Orquesta de Extremadurát, a bukaresti Nemzeti Rádió Zenekarát, ahol gyakran lemezfelvételei készültek.

Koncertcsellistaként is nagy sikereket ért el: játszott többek között a New York-i Carnegie Hallban, a Merkin Hallban, a Moszkvai Konzervatórium Nagytermében, és a Clevelandi Filharmónia szólistájaként.

A szólót játszó Rafael Torralvo hegedűművész Braziliában született, itt kezdte el zenei tanulmányait és többek közöt a Sao Paoloi Zenekar koncertmestere, Pablo de Leon vezetése alatt tanult hegedülni. Több nemzetközi fesztiválon és mesterkurzuson vett részt, így számos híres előadótól tanulhatott még: Shmuel Ashkenasi (philadelphiai Curtis Zeneintézet), Chaim Taub (az Israel-i Filharmónia koncertmestere), Glenn Dicterow (a New York-i Filharmónia koncertmestere), Charles Castleman (Eastman Zeneiskola), Levon Ambartsumian (Moszkvai Konzervatórium). Több nemzetközi díj tulajdonosa: I. Díjat kapott a Carlos Gomez hegedűversenyen, a Limeira Szimfónikus Zeneker koncertversenyén, a Washington-i Mu Phi Epsilon zenei ösztöndíjért verseny díjasa. 2008-óta az Egyesdült Állomkban él, ahol a James Madison Egyetem elvégzése után tanárként és előadóként dolgozik.

A május 12-ei, pünkösdi koncert teljes műsora:

Claudio Santoro: Ponteio 7’, Cesar Guerra-Peixe: Kiskoncert hegedűre és vonós hangszerekre, Heitor Villa Lobos: Bachianas Brasileiras No. 4, Efrain Avayo:  Angelica, Cesar Guerra-Peixe: Mourao, majd Astor Piazzolla: Fuga Y Misterio, Adios Nonino c. művei, Carlos Gardel (arr. Lazaryeva): Por una cabezza, Astor Piazzolla: La Muerte Del Angel és Oblivion, E. Nazareth: Brejeiro, brazil foklor, (arr. R Muller) – O cravo e a rosa, Astor Piazzolla: Libertango, Angel Villoldo: El Choclo

A szervezők felhívják a hangversenyévad közönségének a figyelmét, hogy a Kolozsvári Filharmónia májusra tervezett hangversenyére júniusban kerül sor, az időpontról hamarosan tájékoztatnak. A Georgius Kamarazenekar és a Csíki Kamarazenekar közös koncertjére a belépés ingyenes.

Kimaradt?