Tehetségeket bontakoztat ki a Csíkszeredai Régizenei Nyári Egyetem

Jócskán kínál ínyencségeket az idén július 9–14. között zajló X. Régizenei Nyári Egyetem. A jubileumi mesterkurzusokat és a tíz év mérlegét sajtótájékoztatón ismertették szerdán a szervezők.

Eredményekre büszkén, szakmai haszonnal teli évtizedet tud maga mögött a Régizenei Nyári Egyetem Csíkszeredában. Idei kuriózumaira már lehet jelentkezni: ezek hagyományosan többnyelvű, nyitott mesterkurzusok, neves szakemberek vezetésével. A két témát érintően érdekességeket fogalmaztak meg a főszervezők a Hargita Megyei Kulturális Központ (HMKK) székhelyén tartott szerdai sajtótájékoztatójukon.Az éppen tíz éve HMKK-intézményvezető Ferencz Angéla, és tíz éve művészeti vezető Filip Ignác összegzéséből kiderült: „egymásra talált gondolat” volt a kezdeményezés megszületése, melynek során a 2008-2016 időszakban 420 diplomát bocsátott ki a Régizenei Nyári Egyetem, mintegy 250 diáknak – a különbséget itt a visszatérő diákok száma adja, aláhúzva a képzés népszerűségét.

A július 8–16. között zajló Csíkszeredai Régizene Fesztivál kísérőprogramjaként idén július 9. és14. között megszervezett nyári egyetemnek a szakmai hasznát a sajtótájékoztatón is résztvevő csíkszeredai Vizi Norbert saját példájával is bizonyította.

„Olyan technikákat tanítanak itt, ami kiveszi a romantikus ízet a Bach-művekből” - fogalmazott a jelenleg végzős diák a Maszolnak. Mint azt a nyolcadik éve nyáriegyetem-résztvevő Norbert jelezte, éppen azért adta elő a sajtótájékoztatón Bach Gavotte en Rondeau szonátáját, mert ezt szeretné idén „áthangolásra” elvinni a mesterekhez.

Beszédes mérleg, hogy míg 2008-ban 6 kurzus volt, 2016-ban 12-ből válogathatnak a jelentkezők, s a kapacitás is a 2008-ban jegyzett 30-ról 70-re ugrott 2016-ban. Az idei mesterkurzusok közül a nyáriegyetem internetes oldalán lehet válogatni, illetve itt tájékoztatnak részletesen az új, európai nyári egyetemekhez felzárkóztató új hallgatói viszonyokról, és a jelentkezési űrlap is letölthető.

„Furcsán néztek rájuk”

Az összefüggéseket a Filip Ignáctól elhangzó pontosítás teszi még érdekfeszítőbbé: a romániai zeneiskolákban, miként Norbert csíkszeredai művészeti líceumában is, az oktatás csak a barokk korszaktól kezdődik – kiesik a képzésükből mindaz, ami a megelőző zenei korszakok műveinek előadásakor az elméleti-technikai tudást finomíthatná.

Mint azt a Régizenei Fesztivál művészeti vezetője összefoglalta: a „régizene fölfedezése” csupán a XX. százat elejétől indult, addig soha nem játszották a korábbi korszakok zenéit. Ekkor vettek csak elő korabeli hangszereket, kezdték újraépíteni, és ekkor olvasták el a korabeli írásokat is arról, hogyan értették korábban a zenét – és nagy különbségekre csodálkozhattak rá.

Éppen ezért az első régizenésekre „furcsán néztek, amatőrnek tartották őket akkoriban”. S ugyan ma már a világ minden országában a zeneoktatási kultúra része régizenei hangszeres szakot működtetni az egyetemeken, Romániában – elszórt próbálkozásokon kívül –  ez még nincs így. Ezért is lényeges a csíkszeredai kezdeményezés: a képzési űrt pótolja az érdeklődőknek, a régizenei szakképzés európai színvonalán.

Fellépési lehetőséget kínál

„Látjuk a diákjaink fejlődését, tehetségek kibontakozásához járultunk hozzá” – emelte ki Ferencz Angéla, jelezve, hogy a diákok közül többen ma már régizene együttesekkel zenélnek együtt, európai fellépéseken vehetnek részt.

A Hargita Megye Tanácsa és a Communitas Alapítvány által támogatott oktatás mellett a Nyári Egyetem másik kiemelkedően fontos célkitűzése a fiatal, tehetséges zenészek bemutatkozásának elősegítése. Azon diákokból álló együttesek számára, akik a Nyári Egyetem időtartama alatt nyitottak közönség előtti bemutatkozásra, további fellépési lehetőségeket biztosítanak Csíkszereda közterein, utcazenélés formájában.

Az oktatási program szervezői: Cultura Nostra Egyesület, Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa, társszervező Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata. Hangszer- és teremhasználatban évről-évre partnerek a Márton Áron Gimnázium és a Nagy István Művészeti Középiskola. 

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?