Örökségünk Őrei vetélkedő zajlott Hunyad megyében

Jó hangulatban mérkőzött meg szombaton az az öt csapat, amely az Örökségünk Őrei Hunyad megyei vetélkedőjének döntőjén vett részt a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban. Az ötödik alkalommal szervezett vetélkedőn a diákcsapatok egy-egy műemléket "fogadtak örökbe", és az elmúlt időszakban bizonyítaniuk kellett, hogy melyik csapat tudja jobban, kreatívabban megismertetni, népszerűsíteni a választott műemléket. A vetélkedő zárásaként előadásokat mutattak be.

Kocsis Attila iskolaigazgató a vetélkedő döntőjének házigazdájaként ismertette az elbírálási kritériumokat, hogy a diákok mennyire ismerik a választott műemlék történetét, hogy sikerült-e valami újdonságot, eddig nem ismert részletet, információt felkutatni az épület múltjából, ugyanakkor a szombaton bemutatott előadás színvonala mellett azt is figyelte a zsűri, hogy mennyire összeforrott a csapat. 

Öt csapat vett részt idén az Örökségünk Őrei Hunyad megyei vetélkedőjén, a legfiatalabb csapatot hetedikes diákok alkották, a Téglás Gábor Elméleti Líceum VII. A osztálya a Marosnémeti-Gyulay-kastélyt vette a vetélkedő idejére "örökbe". A IX. matematika-informatika-turisztika osztály a Tordosi református templomot, a X. matematika-informatika és társadalomtudomány osztály a dévai Nagyboldogasszony ferences templom és kolostort, a XI. turisztika osztály a Déva várát, a XI. matematika informatika osztály a Dévai református templomot választotta.

A zsűrit idén Máté Márta főtanfelügyelő-helyettes, Széll Lőrincz, a Hunyad Megyei Sport és Ifjúsági Igazgatóság vezetője, Chirmiciu András újságíró, a Nyugati Jelen munkatársa, Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke és Forrai Antal 12. osztályos tanuló alkotta. 

„Öt nagyon ügyes csapat mérkőzött ma meg, a nyertesek kiemelten jól vigyáztak az általuk választott műemlékre, de a zsűri azt is értékelte, ha több nyelven kommunikáltak, és bevonták a közösséget is a tevékenységbe" – értékelte Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke, a zsűri elnöke.

„A Téglás Gábor Elméleti Líceum megmutatta, nem véletlen, hogy ebben a programban ők jelentik a mércét, az itteni eredményeknek köszönhetően döntöttünk úgy Winkler Gyulával, hogy jövőtől ismét lépünk egyet előre, továbbfejlesztjük az Örökségünk Őrei vetélkedőt, mert fontos, hogy mindenhol Erdélyben és a Kárpát-medencében is megismerjék ezt az értékes munkát, amit ezek a diákok az épített örökségvédelem területén végeznek" – jelentette be Hegedüs.

„A magam részéről a továbbiakban is támogatom ezt a kezdeményezést, mert azt látom, hogy életrevaló mozgalommá érett, mert nemes alapgondolata a szülőföldön való megmaradást, gyarapodást segíti. Az elmúlt öt év tapasztalata arra bátorít, hogy európai szinten is népszerűsítsük, az RMDSZ-szel együtt kezdeményezzük, hogy az Örökségünk Őrei – Fogadj örökbe egy műemléket program a bevált európai gyakorlatok közé kerüljön, mert megérdemli" – fogalmazott Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad Megyei Szervezetének elnöke.

Az első díjat a Nagyboldogasszony ferences templom és kolostor csapata nyerte el, ők Winkler Gyula EP-képviselő meghívására brüsszeli látogatásra mennek majd közösen az Örökségünk Őrei Kolozs és Brassó megyei vetélkedő győzteseivel. A második díjat a tordosi református templom csapata kapta, ők az RMDSZ által szervezett Örökségünk Őrei táborba hivatalosak. Harmadikként végzett a dévai református templom csapata, amelynek tagjai hétvégi táborban vehetnek részt a Hunyad megyei Sport és Ifjúsági Igazgatóság jóvoltából.

A vetélkedőt megelőzően a Téglás Gábor Elméleti Líceumban sószobát nyitottak, amely a szülői bizottság kezdeményezésére és támogatásával valósult meg. Borsai Zoltán,  a szülői bizottság elnöke elmondta, a 16 tonna parajdi sóból kialakított mesterséges sóbarlang elsősorban a magyar líceum diákjainak egészségét szolgálja, de délután a kívülről érkező érdeklődők előtt is nyitva áll. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?