Örökségünk Őrei: két órára megnyílt a kolozsvári Tűzoltótorony

Két órára megnyílt a látogatók előtt szerda délután a 2001. óta üresen álló kolozsvári Tűzoltótorony. A János Zsigmond Unitárius Kollégium diákcsapatának köszönhetően meggyőződtünk arról, hogy kár lenne kihasználatlanul hagyni ezt a teret. Szerencsére nemsokára újjászülethet az épület, lezárult a felújítására kiírt építészeti pályázat, amelynek eredményéről itt számoltunk be. A nyertes terv egy tükörrel hangsúlyozná a torony tetejéről látható városképet, ami már most, a rozsdásodó üvegpiramisból nézve is üdítő volt. Mutatjuk.

A Tűzoltótornyot az Örökségünk Őrei mozgalom keretében fogadta örökbe a János Zsigmond Unitárius Kollégium csapata. 2016-ban a New York szálló örökbefogadóiként ők nyerték meg a versenyt. A csapat, két tag kivételével most is ugyanaz. „Megszerettük a versenyt, megszerettük a társaságot, jól tudunk együtt dolgozni és úgy érezzük, hogy ennek a projektnek tényleg van értelme” – mondta el a Maszolnak Nagy-Betegh Kamilla. A grandiózus és monumentális, közismert New York szálló után idén egy kevésbé ismert műemléket választottak, magyarázta. Úgy gondolták, hogy a Tűzoltótorony megmentésre szorul, időközben kiderült, hogy a városvezetés fel fogja újítani, aminek örültek, és ők lettek a hivatalos projekt „magyar hangja” és önkéntesei, tette hozzá.Az egyébként érettségire készülő csapattagok időt szorítottak arra is, hogy felmérjék, milyen helyet foglal el a Tűzoltótorony a kolozsvári kollektív emlékezetben. Szinte 200 járókelőt szólaltattak meg, nagy részük nem tudta hova tenni az épületet, csak kevesen emlékeztek az eredeti rendeltetésére. A körkérdés összefoglalóját videóban osztották meg a Facebookon.

A szerdai toronylátogatás valószínűleg máris javított a statisztikán: Kamilla elmondta, hogy sokkal többen jöttek el megnézni a tornyot, mint amennyire számítottak, volt, akit a bejárat mellé kifüggesztett feliratok tettek kíváncsivá. Magyarok és románok is érdeklődtek, minden korosztályból, sokan szelfiztek a tetőn és néhányan megosztották gondolataikat az ablakokon és a kiragasztott papírokon.A Tűzoltótorony 2001 óta zárva áll, azelőtt (nem túl látogatott) tűzoltó-múzeumként működött. A neve azonban nem ezért tűzoltótorony, hanem azért, mert a 19. században – mivel a város legmagasabb pontja volt - innen figyelték, hogy hol üt ki tűz. Korábban a régi várfal része volt, a húsz torony egyike, a takácsok céhe védelmezte, tudtuk meg Kamillától.

A János Zsigmond Unitárius Kollégium csapatának tevékenységét itt lehet követni. Kolozsvárról 13 csapat jelentkezett az Örökségünk Őrei versenybe, a városi döntőt március 27-én este 6-tól szervezik meg a Kolozsvári Magyar Operában.
A Tűzoltótorony tetejére kényelmes lépcsőház vezet. Az emeleteken látható installációk egy korábbi fesztiválról maradtak itt. A Tűzoltótorony 2001-ig tűzoltó-múzeumként működött. Most is akadnak benne muzeálisnak tűnő tárgyak.

Kapcsolódók

Kimaradt?