Megújul az Ecsetgyár, a galériák egy része másik gyárépületbe költözik

Felújítja az Ecsetgyár kortárs művészeti központ épületét a tulajdonos, az 1 millió eurós befektetés után a művészeknek fenntartott helyiségek mellett irodák is működhetnek az épületben. Az Ecsetgyár Föderációból 2016 februárjában kivált Ecsetgyári Galériák és Művészek Egyesülete új néven a volt Tehnofrig gyár épületébe költözik.

Az Ecsetgyár Föderáció 2017-ben a gyárépület mellett a Vasutas Parkba is terjeszkedne egy pop-up pavilonnal, derül ki a Clujul Cultural cikkéből, ahogy az is, hogy a Román Kulturális Alap (AFCN) és Kolozsvár polgármesteri hivatalának támogatása mellett idén nyertek az egyik romániai bank által szervezett Urbaniada nevű versenyen is a Fab Hub című projektjükkel.A három részből álló projekt a rendelkezésükre álló tér átalakítását, közösségibbé tételét, a helyi művész- és vállalkozói közösség bevonását, valamint egy mobil pavilont felállítását célozza, amely később a város különböző részein képviselheti az Ecsetgyár programját.

Új művészeti központ nyílik Kolozsváron

Az Ecsetgyári Galériák és Művészek Egyesülete (Bázis, Baril, Sabot, Spațiu Intact, Atelier Irina M, Nano) korábban azért vált ki az Ecsetgyári Föderációból, mert állításuk szerint a Föderáció vezetői bizonyos támogatási összegeket nem osztottak el egyenlően a tagintézmények között. A Föderáció vezetősége cáfolta a vádakat. Az Állami Találmányi és Védjegyhivatal (OSIM) az eredeti Ecsetgyár Föderációnak ítélte oda az Ecsetgyár márkanevet, az elköltöző galériák így új néven folytatják tevékenységüket.

A néven még gondolkozik a vezetőség, mondta el Dabóczi Géza, az Ecsetgyári Galériák és Művészek Egyesületének munkatársa, aki azt is hozzátette, a magas bérleti díj miatt kényszerültek elhagyni az Ecsetgyár épületét, az új helyszínen, az egykori Tehnofrig gyárban viszont nagyobb terület áll rendelkezésükre, jobbak lesznek a fényviszonyok és a térkihasználtság. A gyárépületen egy varrodával és egy nyomdával osztoznak.

Az új helyszín június elején nyílna meg a nagyközönség előtt, a művészek anyagi támogatás nélkül újították fel a teret, a polgármesteri hivatalhoz leadott pályázatuk egyelőre elbírálásra vár. Az új művészeti központ egyik első projektjét az Intact galéria szervezi: a Jeune Création Européene kortárs művészeti biennálé olyan Romániában élő, vagy innen származó művészeknek biztosít kiállítási lehetőséget, akiket nem képvisel galéria.

Kapcsolódók

Kimaradt?