A vandalizmus esztétikája: Kolozsváron is alkot a világhírű graffiti-művész

Romániai városokban „turnézik" a portugál VHILS (Alexandre Farto), akit ugyanaz a londoni galéria képvisel, mint Banksyt. Pénteken Kolozsvárra érkezik.

A művész a DU-NE egyesület meghívására érkezett Romániába, Bukarestben, Kolozsváron és Temesváron dob fel egy-egy épületet egyedi alkotásaival: a bukaresti Művészeti Egyetemet, a temesvári Bánát Filharmónia épületét, illetve a kolozsvári Ecsetgyárat.VHILS a vandalizmus esztétikájának hívja saját alkotómunkáját, ugyanis vésővel és kalapáccsal esik neki a rendelkezésére bocsátott falaknak, sőt, még ellenőrzött robbantásokat is használ.

Az utcai művészet egyik leginnovatívabb mesterének tartott VHILS a londoni Central St Martins College of Art végzettje, ugyanaz a galéria képviseli, mint Banksyt és csoportos, valamint egyéni kiállításai is voltak már, 28 országban hajtott már végre helyspecifikus művészi beavatkozást, 2014-ben videoklipet rendezett a U2-nak.

„Az ember csiszolja a várost, amelyben lakik, a város pedig a maga során csiszolja és meghatározza a lakóit”- vallja a város rétegeit a szó szoros értelmében felfejtő portugál művész, aki a rombolást használja kreatív erőként

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?