Civil vásár utcazene-fesztivállal, futóversennyel, ügyességi vetélkedővel

A megye más településein működő alapítványok, egyesületek elmaradtak az idei Civil szervezetek vásáráról, ennek ellenére Koreck Mária szervező elégedett a péntek-szombati rendezvénnyel, akik ott voltak színes programot kínáltak és a résztvevők sem bánták meg, hogy kilátogattak az egész napos vásárra.

A civil szervezetek munkája nem annyira közismert, mint amennyi erőfeszítést tesznek a társadalomért, ifjúságért, idős emberekért, rászorulókért, marginalizálódott csoportokért, a sajtó sem igazán “vevő” a tevékenységeikre, hiszen nincs szenzáció, nincs botrány, még politika sem övezi ezeket – magyarázta érdeklődésünkre Takács Izabella, aki nyugdíjasként önkénteskedik, mert úgy érzi, hogy amíg energiája és ereje engedi, tennie kell azokért, akiknek szükségük van a segítségre.

Míg péntek délután a Bernády Házban meghirdetett Civil kávézó rendezvényén a szakemberek arról tanácskoztak, hogy élhetnénk, hogy utódainknak is élhető környezetet hagyjunk, miként járulhatunk hozzá a fenntartható fejlesztéshez, szombaton egésznapos program keretében mutatkoztak be a civil szervezetek.

Első alkalommal szerveztek utcazene-fesztivált is a vásár keretében, ugyanis Marosvásárhelyen a városvezetés utasítására a helyi rendőrség tiltja és bünteti az utcai művészeteket, így például az utcazenészeket is. Ezért is fogadta némi kétkedés és bizonytalanság Koreck Mária felhívását, aki szerette volna, ha minél többen zenélnek, énekelnek, hivatásosak és amatőrök a város főterén. A tartózkodó szkeptikusok ellenére is jól sikerült a kezdeményezés, volt tánczene, rock és pop, népzene, dzsessz, rap, szimfonikus zene, magyar, román és cigánytánc, az egészségmegőrzés céljából közös ritmikus torna. A civil futóversenyen három korosztály szaladt végig a járműforgalom elől két órára lezárt főtéren: a 8 éves kor alattiak, a 12 és 16 éves kor közöttiek, valamint a 16 éven felüliek. A civil meneten olyanok is résztvettek, akik a vásárra nem jelentkeztek be, nem hoztak bemutatkozó anyagot, mert nem volt rá fedezetük.

Jelen volt többek közt az Alpha Transilvana Alapítvány, a Gyulafehérvári Caritas, a Talentum Alapítvány, a Cukorbeteg gyerekek és fiatalok egyesülete, a Máltai Szeretetszolgálat, a Marosszéki Közösségi Alapítvány, a HIFA Románia Egyesület, a Divers Egyesület, valamint más ifjúsági, művészeti, társadalmi, egészségmegőrző tevékenységgel foglalkozó alapítvány, egyesület. Szórólapokat osztogattak, válaszoltak az érdeklődők kérdéseire, tanácsot, javaslatot adtak, gyerekeknek vetélkedőt, akadályversenyt, játékot, arcfestést szerveztek, ismertették az önkéntesek munkáját, annak jelentőségét, illetve azt, hogy hogyan válhat valakiből önkéntes. Az önkéntesek munkája lehet segítségnyújtás, idős ember számára bevásárlás, napi feladatok elvégzése, betegápolás, sérült gyerekekkel való foglalkozás, oktatás, nevelés, művészeti tevékenység, tanácsadás.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?