Magyar filmtörténeti klub indul kedden a kolozsvári Tranzit Házban

A Tranzit Alapitvány és a Balassi Intézet közös szervezésében magyar filmtörténeti klub indul kedden a Tranzit Házban. Három hónapig minden kedden este 8 órától bemutatnak egy-egy magyar filmklasszikust.

A klub házigazdája Schneider Tibor rendező, aki a vetítések után filmértőkkel és -kedvelőkkel beszélget. A vetítéssorozatot nemcsak a magyar nézőközönségnek szánják a szervezők, hanem mindazoknak, akik ismerkedni szeretnének a magyar filmtörténettel, így a filmeket román felirattal vetítik.Az első vetítésen, kedden este 8 órától Uher Ödön Mire megvénülünk című 1916-ban készült 64 perces némafilmjét tűzték műsorra. Schneider Tibor a vetítés után Jakab-Benke Nándor filmkritikussal beszélget, aki a film élő zenekíséretét is biztosítja Váncsa Leventével. 

Uher Ödön filmje Jókai Mór regénye alapján készült, egy balsorstól üldözött úri család története a reformkor és a szabadságharc idején. „Az Áronffyakon tragikus végzet ül, a család elsőszülött férfitagjai mind öngyilkosok lesznek. Áronffy Lőrinc fiatal korában diáktársaival együtt kézírással sokszorosít egy tiltott forradalmi röpiratot, de azt Sárvölgyi ellopja tőle. Amerikai párbajra kerül sor közöttük. Lőrinc húzza a fekete golyót, s e szerint köteles 25 év múlva főbe lőni magát. Öngyilkossága után idősebb fia, Lóránd hasonló helyzetbe kerül, ám neki sikerül elkerülnie végzetét” – olvasható a film ajánlójában.

A filmklubba ingyenes a belépés, részletes program itt olvasható.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?