Ezentúl külön jelzi az IMDb, ha egy filmben fontos szerepet kapnak a nők

Az Internet Movie Database (IMDb) mostantól külön F jelzéssel látja el azokat a filmeket, amelyeket nők rendeztek, írtak, illetve átmennek a Bechdel-teszten, írja az Independent.

A havi 250 millió látogatóval bíró filmes adatbázis a Bath Film Festival igazgatójának, Holly Tarquini-nek az ötletét, illetve a svéd filmbesorolási gyakorlatot vette át ezzel.

A Bath-i filmfesztiválon 2014 óta használják az F-jelzést, azóta több mint 40 brit fesztivál és mozi átvette. A fesztivál célja az volt, hogy elgondolkodtasson a nők reprezentációjáról a vásznon és jelenlétükről a hagyományosan férfiak uralta filmiparban.

Svédországban pedig a szokásos korhatáros besorolás mellett a női szerepek szerint is osztályozzák a filmeket, így kap A-besorolást az a film, amely átmegy az Alison Bechdel által kifejlesztett teszten, vagyis a produkcióban legalább két megnevezett női szereplőnek egymással kell beszélgetnie, méghozzá úgy, hogy nem egy férfi a téma.

Az IMDb-n már 21800 film kapott F-besorolást, ami tehát azt jelenti, hogy nő rendezte, nő írta, vagy fontos, önálló szerepet kap a történetben egy nő. Ilyen például a Frozen, a Bridget Jones’ Baby, a Kung Fu Panda 2, The Girl on the Train is. A cél az, hogy felhívják a figyelmet a kamera mögött dolgozó, illetve a vásznon szereplő nőkre, mondta az IMDb alapítója és vezetője, Col Needham.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?