Közzétették az UNITER kiválóság-, életmű- és különdíjasait

Közzétette a Román Színházi Szövetség (UNITER) szenátusa a 2017-es kiválóság-, életmű- és különdíjasok nevét. A díjátadót május 8-án szervezik meg a temesvári Mihai Eminescu Nemzeti Színházban.

A kiválóság díjat Victor Ioan Frunză rendező kapja. A színházi szakember 1981-ben diplomázott a bukaresti Színház- és Filmművészeti Intézetben, számos romániai és külföldi színházi- és operaelőadást, valamint tévéfilmet rendezett. Többször dolgozott romániai magyar társulatokkal is. Állandó munkatársa Adriana Grand díszlet-, és jelmeztervező. 2016-ban az UNITER szenátusának rendezői életműdíját is elnyerte, korábban pedig a Színházkritikusok Nemzetközi Szövetségének díját is.Életműdíjat kap Mariana Mihuț színésznő, Dionisie Vitcu színész, Silviu Purcărete rendező, Luana Drăgoiescu díszlettervező, Mariana Voicu színháztörténész és kritikus.

Különdíjat kap a temesvári Mihai Eminescu Nemzeti Színház a 2-es terem felépítéséért, Eugenia Tărăşescu-Jianu színésznő a báb- és marionettszínházben elért eredményeiért, a Iaşi-i George Enescu Művészeti Egyetem Színművészeti Kara az országos színházi élethez és kultúrához való hozzájárulásáért, Irene Flamann Catalina színésznő a temesvári Mihai Eminescu Nemzeti Színházban kifejtett tevékenységéért.

Az UNITER két magyar társulat előadását jelölte díjra 2017-ben, további részletek itt olvashatóak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?