Molière-bemutatóra készül a temesvári magyar társulat

Már javában zajlanak a próbák a világhírű komédiaíró, Molière egyik legkülönösebb és talán leginkább ironikus szövegéből születő előadásra a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházban. A február utolsó napján bemutatásra kerülő produkciót, az utóbbi években több szakmai fórumon is elismert fiatal színházi rendező, Sardar Tagirovsky jegyzi, közölte a színház.

„Egy nagy formátumú alkotó emlékei és álmai között utazunk, melyekről legendák és dokumentumok szólnak. Nincs lineáris történet, egy visszaemlékezés közepén találjuk magunkat. De kinek a visszaemlékezése? Molière-é? A kortársaké? A miénk? Ezt a képzeletbeli utazást közösen próbáljuk meg felidézni, feltárni négy felvonáson keresztül. Mindegyik egy különálló világ. Minden évszak, minden felvonás egy előadás. Négy előadás, amely eggyé olvad. Egy emberi, egy alkotói vágy körforgása. Haláltól a születésig, születéstől a halálig” – írta az előadásról Sényi Fanni, dramaturg. 

Az 1663-ban keletkezett mű, A Versailles-i rögtönzés Molière korának előadó művészetét, a deklamált szövegmondást, az életidegen karaktereket, a mindennapi emberek realitásával semmiféle kapcsolatot nem mutató színházat bírálja. A francia vígjátékirodalom kanonizált szövegét Sényi Fanni magyarországi dramaturg a rendezővel közösen dolgozta át Pierre Corneille, Jean Racine, Mihail Bulgakov, Molière, William Shakespeare, Franҫois Villon, Ariane Mnouchkine és Szophoklész szövegeinek felhasználásával.

Sardar Tagirovsky az oroszországi Kazany városában született 1985-ben, később innen került Magyarországra, majd Marosvásárhelyre, ahol rendező szakon folytatta tanulmányait. Fiatal kora ellenére az utóbbi két évben számos szakmai kitüntetésben részesült, az általa rendezett előadások rendszerint felbukkannak hazai és külföldi színházi fesztiválok programjában. Rendezői munkásságát megelőzően évekig dolgozott színészként, illetve bábszínészként, részt vett több nemzetközi munkában, melyek során olyan technikákat és színészvezetési módszereket sajátított el, melyeket saját munkái során is előszeretettel használ.

A február 28-án bemutatásra kerülő nagyszínpadi előadás látványvilágáért a többszörösen elismert Bajkó Blanka-Alíz (jelmez), Dobre-Kóthay Judit, Jászai Mari és EMKE díjas díszlettervező, valamint Lucian Moga (fény és videotechnikai hatások) felelnek. A produkció zenéjét Cári Tibor UNITER díjas zeneszerző, mozgásvilágát pedig Baczó Tünde koreográfus jegyzi.

A bemutatót követően március 2-án, illetve 22-én láthatják az előadást az érdeklődők, este 7 órától a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Nagytermében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?