Kétezer éves csók Valentin-napra

Egy csaknem 2000 éves csók is látható lesz Valentin-nap alkalmából Pompejiben: a különleges freskót rejtő házat felújítása előtt utoljára nyitották meg a hétvégén a látogatók előtt az ókori romvárosban. Utoljára 2010-ben nyitották meg a házat a látogatók előtt, de csak rövid időre.

A Casa dei Casti Amanti (a szemérmes szerelmesek háza) és a benne lévő freskó átfogó restaurálás előtt áll. A látogatók a munkálatok előtt utoljára vethetnek egy pillantást a képre – mondta el Michele Granatiero vezető építész. Az érdeklődők húszfős turnusokban tekinthetik meg a házat február 11. és 14. között.A felújítás során többek között kicserélik a tetőszerkezet rozsdásodó oszlopait és egy tetővel ellátott folyosót is kialakítanak a látogatók számára.

A szemérmes szerelmesek háza egykor egy jómódú pék tulajdonában volt. A tricliniumban, vagyis az ebédlőteremben lévő freskó mellett a kert, egy malom, valamint egy öszvér és egy szamár megkövesedett csontvázát rejtő pajta is épségben megőrződött.

Az 1500 négyzetméteres épületkomplexumot 1912-ben fedezték fel. A második világháborúban bombatalálat érte. 1982-ben kezdődött meg az épület feltárása, a munkálatok 2004-ig tartottak, 2010-ben megnyitották a házat a látogatók előtt, de csak rövid időre.

A dél-olaszországi régészeti terület hatalmas kulturális jelentőséggel bír. A nápolyi öbölben fekvő Pompejit és Herculaneumot a Vezúv kitörése pusztította el 79. augusztus 24-én. A katasztrófában több ezren haltak meg, a várost többméternyi vulkáni hamu temette be és konzerválta. Az ókori római várost az újkorban újra felfedezték, és a többnyire jó állapotban megőrződött település 44 hektárját feltárták. Pompeji ma a legjobb állapotban fennmaradt antik romváros, az UNESCO világörökségének része. Olaszország egyik legnépszerűbb idegenforgalmi nevezetessége, 2016-ban 3,2 millió látogatót fogadott, ezzel a római Colosseum után a leglátogatottabb olasz régészeti emlék.

Kapcsolódók

Kimaradt?