Marosvásárhelynek fontos a magyar kultúra napja

Egy év kihagyás után felolvasó maratonnal ünnepelték Marosvásárhelyen a magyar kultúra napját a Studium – Prospero Alapítvány szervezésében. Míg az előző maratonok 24 órásak voltak, idén a szervezők úgy döntöttek, tizenkét óra áll majd a felolvasni vágyók rendelkezésére.

Tavaly technikai okok miatt nem került sor a felolvasó maratonra, az idén 12 órásra szervezték, és 78 személy olvasott fel marosvásárhelyi, vagy valamilyen módon Marosvásárhelyhez kötődő szerző írásából, illetve évfordulós magyar íróktól és költőktől. A felolvasást Vass Levente, a Studium – Prospero Alapítvány ügyvezető igazgatója indította Székely János A másik torony című könyvével, majd éjfélkor Karácsonyi Lehel zárta Füst Milán verseivel.

A felolvasott szerzők között Arany János, Szabó Magda, Tamási Áron, Örkény István művei szerepeltek a leggyakrabban, de olvastak fel Székely Csaba, Bartis Attila, Szabó Róbert Csaba, Láng Zsolt, Dragomán György, Kovács András Ferenc, Eszterházy Péter, Szabó Lőrinc, Molter Károly, Illyés Gyula írásaiból is, illetve Méhes György, Jakabos Ödön, Ottlik Géza, Orbán Márton, Jung Ildikó, Marosi Ildikó, Nemes Nagy Ágnes, Poszler György, Cseh Katalin, Láng Orsolya, Barabás Gyula, Petőfi Sándor, Kőrösi Zoltán, Lakatos Mihály, Sütő András, Tóth Krisztina prózai, valamint lírai szövegei követték egymást.

​Idén sem maradtak ki a felolvasó maratonból a színészek, – Gáspárik Attila, Ördögh Miklós Levente, Gecse Ramóna, Bartha László Zsolt, B. Fülöp Erzsébet, Sebestyén Aba olvasott fel többek közt, – a Látó szerkesztői közül a napokban Mészöly Miklós-díjjal kitüntetett Szabó Róbert Csaba, a frissen megválasztott politikusok közül Novák Zoltán, Csép Andrea, újságírók, tanárok, kis- és nagy diákok, pedagógusok tolmácsolták kedvenc marosvásárhelyi szerzőjük írását.

Míg a főtéri kávézóban felolvasó maratont tartottak, a Kövesdombon a Maros Művészegyüttes egy saját, erre a célra készült összeállítással adózott a Himnusz megszületésének, a magyar kultúra napjának. Az együttes már évek óta megünnepli ezt a napot, ez most sem maradt el, a tánckar és a zenekar, Kásler Magda énekes, valamint az utánpótlást is jelentő Napsugár Néptáncegyüttes, a Fagyöngy citerazenekar, illetve Kilyén László színművész lépett színpadra.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata teltház előtt „temette” Székely Csaba nagy népszerűségnek örvendő „Bányáit”, a Bányavirág és a Bányavakság című előadásait.

Bár azoknak az embereknek, aki résztvettek a felrosolt rendezvények valamelyikén, szinte minden nap a magyar kultúráról szól, hiszen magyarul olvasnak, színházba járnak, magyarul beszélnek és gondolkodnak, mégis fontos, hogy külön egy napot csak erre a célra áldozzunk, jobban odafigyeljünk, esetleg felhívjuk mások figyelmét is, hogy van egy ilyen nap – fogalmazták meg többen is a január 22-e lényegét .

Kapcsolódók

Kimaradt?