Gazdag az idei program a nagyváradi Szigligeti Színház társulatainál

Mozgalmas év vár a nagyváradi Szigligeti Színházra: az előadások mellett idén fesztiválokat, táborokat, szakmai találkozókat szerveznek, és nem csak a városban.

Három évvel meghosszabították menedzseri szerződését, alkotótársaival a megkezdett utat folytatják majd, mondta pénteki sajtótájékoztatóján Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója. Kérdésünkre hozzátette: a meglévő kapcsolatok ápolása és bővítése, és minőségi előadások létrehozása a fő cél a színház mindhárom társulatánál.

A bérletes nézők száma 4100-ról több mint 4700-ra nőtt, és 8,5 százalékkal emelkedett a fizető nézők száma. Utóbbi azért fontos, mert idéntől ennek alapján számolnak ki egyes gazdasági mutatókat, hangzott el. Az egyik jelentős újítás volt Novák Eszternek, a Szigligeti Társulat művészeti vezetőjének a javaslatára a fesztivál- és a szabad bérletek bevezetése, ezek évad közben is megvásárolhatók.

Az intézményekkel való jó együttműködés jegyében februárban négynapos turnéra készül a Szigligeti Színház, 9-12. között a színház társulatai a Várad kulturális folyóirattal közösen mutatják be a nagyváradi kulturális életet Miskolcon. A programban Deák Árpád képzőművész kiállítása, a Szigligeti Társulat két előadása, a Lilliput Társulat és Nagyvárad Táncegyüttes egy-egy előadása, különleges Törzsasztal és Élő Várad-performansz is helyet kapott.

Az idei Arany-emlékév megünneplése mellett készülnek a nagyváradi születésű Hubay Miklós drámaíró és műfordító születése centenáriumának megünneplésére, 2108- április 3-án pedig a drámaíró szülőházán helyeznének el emléktáblát. Nagyváradon tartják idén az Erdélyi Hivatásos Táncegyüttesek Találkozóját (EHTET), és ismét megrendezik a bábtársulatok fesztiválját, a Fux Fesztet is.

Arany Jánostól a Holnaputánig

Hamarosan kihirdetik a Bolond Istók – Nagyszalontától a Margitszigetig című pályázat eredményét, mondta Novák Eszter. A pályázatra három forgatókönyv érkezett, mindhárom tartalmaz hasznosítható ötleteket, ezért valamilyen módon mindhárom szerzőt jutalmazzák, tette hozzá. Arany János születésének évfordulóján, március 2-án Nagyszalontán lépnek fel a Honnan hová című versesttel, ezt Nagyváradon március 15-én láthatják majd.

A HolnapUtán Fesztivál ötödik kiadását idén április 6–9. között szervezi meg a Szigligeti Színház. Idén ezúttal elsősorban színházi programokkal várja majd az érdeklődőket, de az idei programba egy színészhallgatókkal közös workshop is bekerült. Szívesen hívnak meg fiatal előadókat, idén az Utcaszínházi alkotóközösséget szeretnék meghívni Halmozottan hátrányos helyzetű angyalok kara című előadással, melynek rendezője Simon Balázs és a Budaörsi Színháztól ifj. Vidnyánszky Attila Liliomfi című előadását is elhoznák Váradra.

Novák Eszter fontosnak érzi a workshopokat, szakmai beszélgetéseket is az alkotói munka mellett, egyébként azt is elárulta: idén is megtartanák a tavaly nagy sikert arató Éjszaka a színházban nevű programot. És ami a fiatalokat illeti: elkezdődtek a Trónok Harca Casting elnevezésű produkció olvasópróbái. A Szigligeti Társulat tagjai Balogh Attila rendező vezetésével érdekes, kísérleti előadást terveznek bemutatni márciusban, amely elsősorban a fiataloknak és a fiatalokról szól.

Tánc, drámapedagógia, EHTET

Szerencsés helyzetben vannak, mivel a Közép-Európa Táncszínház, a Nemzeti Táncszínház és a Káva Kulturális Műhely Nagyváradot választotta három napos színházi, táncszínházi, drámapedagógiai, beavató-nevelő programja helyszínéül, mondta Dimény Levente, a Nagyvárad Táncegyüttes vezetője. Igaz történetek alapján V–VIII. osztályosoknak, Horda 2. címmel IX–XII osztályosoknak, míg Tengerpart címmel felnőtteknek tartanak drámaórát, hangzott el. Novák Eszter később hozzátette: nem titkolt céljuk, hogy drámapedagógia képzést indítsanak Nagyváradon.

Bár nem kapták meg a kiválósági díjat, amelyre az Infinite Dance Festivalt jelölte a Bukaresti Nemzeti Táncközpont, a jelölés azt jelzi: a tavaly másodszor megszervezett IDF-fel bekerültek aközé a 15 közé, akik tavaly a legtöbbet tették a táncművészetért. A táncközponttal egyébként képzési program és koprodukció lehetősége is felmerült.

Hídavatás – ez a címe annak a nagyszabású produkciónak, amellyel a hivatásos táncegyüttes bihari amatőr néptáncegyüttesekkel ünnepli az Arany-emlékévet, ezt iskolakezdésre tervezik bemutatni. A Királyhágómelléki Református Egyházkerülettel és a Duna Művészegyüttessel közösen a reformáció 50. évfordulójának megünneplésére is készülnek, árulta el Dimény Levente,  aki azt is elmondta: az EHTET-et október 12 –15. között tartják Nagyváradon. A Nagyvárad Táncegyüttes más erdélyi táncegyüttesekkel részt vesz egy nagyszabású programban, mely 218-ban a székelyek történet mutatja be a kortárs tánc eszközeivel, zárta szavait a társulatvezető.

Az emlékév jegyében Arany János Toldi Miklósát mutatja majd be a Lilliput Társulat, s már készülnek a március 21-i Bábszínházak világnapjára is, mondta Lélek Sándor Tibor tagozatvezető. Ebben az évadban a klasszikus mese, a Moha és Páfrány illetve Tolkien a sonkádi Egyed gazda című írása alapján lesz még egy-egy bemutatójuk.

Havonta tartanak majd családi vasárnapokat, ezeken a Lilliput Társulat előadásait játsszák a közönségnek. A nyár a táborok időszaka: július 17 –22. között lesz a nagyváradi bábos tábor, 22–24. között a havasrekettyei tábor, augusztus 7–13. között pedig az esztergomi bábos tábor.

A Fux Fesztet, azaz az Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiválját október 18 –21. között szervezik meg idén, ennek versenyprogramja és versenyen kivüli szekciója is lesz, hangzott el.

Kapcsolódók

Kimaradt?