Slam poetry rovatot indít a Helikon folyóirat

Slam poetry rovatot indít januárban a Helikon folyóirat. A tervek szerint havi rendszerességgel jelennek meg slamről szóló esszék, tanulmányok és konkrét szövegelemzések.

André Ferenc szerkesztő hétfőn bejegyzést tett közzé Facebook-oldalán, amelyben felhívja a figyelmet az új rovat indulására.

André Ferenc a Maszolnak elmondta, hogy szerinte azért fontos egy ilyen rovat elindítása, mert „a slam poetry jelenléte a magyar kultúrában megkerülhetetlen. A magyarországi országos bajnokságra elég hamar betelt jelentkezőkkel a 150 hely, gyakoriak a teltházas rendezvények, sok embert mozgat meg. Ennél fogva beszélni róla: elengedhetetlen.”Annak ellenére, hogy születtek már magyar nyelvű tanulmányok a slamről, eddig még irodalmi-művészeti folyóiratban nem szenteltek külön rovatot ennek a műfajnak. 

„Angol nyelvterületen vannak már hosszabb tanulmányok, magyarul Závada Péter írt a slam poetry teatralitásáról egy alapos elemzést, de tudomásom szerint Németországban is létezik legalább két doktori dolgozat a slamről.

Az elmúlt években magyar nyelvterületen is már beindult a slamről való elméleti diskurzus, a Félonline.hu, a Revizoronline.hu kezdeményezéseire, jelent meg róla szöveg a Szépirodalmi Figyelőben, Magyar Műhelyben, a Libri kiadó elindította a Slam.Pont sorozatát is, Kolozsváron megrendezésre került egy több napos konferencia Slam Theory névvel, a BBTE Bölcsész Karának magyar szakán az egyetemi tananyag része, tehát beszéltek és beszélnek róla”- mondta el André Ferenc.A rovatot bevezető írás a Helikon első januári számában jelent meg, a tervek szerint minden hónap első lapszámában olvashatunk majd slam poetryről. Az írások utólag felkerülnek a Helikon internetes oldalára is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?