Könyvjegykiállítás Siklódy Ferenctől a csíkszeredai Megyeháza Galériában

Rendhagyó kiállításra látogathatnak el Csíkszeredában az Ex Librisek illetve a míves linóleummetszetek kedvelői. A csütörtök este megnyílt, Siklódy Ferenc grafikus 50 könyvjegyét felvonultató tárlat az elhangzott beszédek szerint Hargita megye egyik kiváló kulturális termékének kísérő sorozata.

Ex Libris - Könyvjegyek címmel a gyergyószárhegyi születésű, Csíkszeredában élő Siklódy Ferenc grafikáiból nyílt kiállítás a csíkszeredai Megyeháza Galériában november 17-én, csütörtökön. A Nagy István művészeti líceum tanáraként dolgozó grafikusművész által készített linóleummetszetek a Hargita Megye Tanácsa, és a megyei önkormányzathoz tartozó Hargita Kiadóhivatal által kiadott Székely Könyvtár sorozatban jelentek meg. A kiállítással a sorozat ötvenedik kötetének megjelenését is ünnepelték egyben.Minden könyvhöz készített egy könyvjegyet, melyek nyomdai kivitelben minden egyes kötetben szerepelnek, ám kézi levonatban húsz, számozott darabot is készített, és ezeket személyesen dedikálta egy-egy előfizetőnek – magyarázta a Maszol kérdésére a művész. A kiállításon a dedikált példányokból láthatnak sorozatot a nézők, ekként a falra kerülő művek 50 megrendelő nevét is a műalkotások terébe emelve alkotnak – mondhatni – egy különös, „illetékes” közösséget.Siklódy Ferenc elmondta, noha korábban is készített ex libris-eket, pályafutása alatt ez az első nagy kaliberű kiállítása.

A kiállítás-megnyitón beszélők – Lövétei Lázár László kiadóigazgató, Szabó András muzeológus – a Székely Könyvtár könyvsorozat ötvenedik példányának megjelenését köszöntve emlékeztették a népes hallgatóságot arra, hogy a 2012-ben indult, százkötetesre tervezett könyvkiadási projekt a székely magyar kultúra alapműveit gyűjti össze. Alapművekről van szó, de szerepelnek a sorozatban kortárs szerzők is. Továbbá megköszönte Hargita Megye Tanácsának a támogatást, mondván nem sokat ér az ötlet, ha nincsen mögötte támogató. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke úgy fogalmazott: Székelyföld egyik legnagyobb projektje a könyvsorozat, melyet a családok minden tagjának ajánl olvasásra.A kiállított linóleum metszetek Szabó András muzeológus szerint „megfontolt és szorgalmas grafikus munkáról tanúskodnak, műveinek stílusát nem készítési technikája, hanem az adott mondanivaló határozza meg”.

Az ünnepségen Kurkó Árpádnak, a Székely Könyvtár sorozat főtámogatójának átadták az erre az alkalomra készült díszmappát Siklódy Ferenc személyre szóló ex libriseivel, az est végén pedig a kiállító dedikált a könyvekkel érkezőknek-, illetve a vásárlóknak.

Kapcsolódók

Kimaradt?