Elkezdődött a D-Butan-T fesztivál, a fiatal színházi alkotók „keresőmotorja”

Tehetséges fiatal színészeknek biztosít bemutatkozási lehetőséget illetve együttműködési lehetőséget a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház, amely november 8 és 13-a között első alkalommal szervezi meg a D-Butan-T nevű színházi fesztivált.

Nina Țînțar a román társulat dramaturgja szerint a kétévente sorra kerülő fesztivált a kezdő színházi alkotók „keresőmotorjaként” képzelték el, és abból a felismerésből indultak ki, hogy évente több száz fiatal végez a művészeti egyetemeken, de a költségvetési színházak, csupán elenyésző hányadukat tudják és akarják foglalkoztatni. Nina Țînțar rámutatott, hogy sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház 29 évig a Tamási Áron Színház székhelyén működött, most, hogy végre saját „otthont” tudhat magáénak a felújított Művész Moziban, bizonyítani szeretné, hogy kulturális stratégiáját a rutin és merevség ellenében építette fel és ajtaja mindig nyitva áll a fiatal művészek előtt.A D-Butan-T színházi fesztiválon kétévente tehetséges fiatal színészek, rendezők, látványtervezők, koreográfusok, drámaírók, zeneszerzők kapnak megmutatkozási lehetőséget. A fesztivál gyakorlatilag az Andrei Mureşanu Színház reakciója arra a román színházi életben uralkodó sztereotípiára, amely kockázatként kezeli a kezdő alkotókat és ennek a kockázatnak az elkerülése érdekében mellékesnek tekinti a fiatal művészek projektjeit. A sepsiszentgyörgyi román társulat számára pedig nem mellékesek a kezdő alkotók, ezt bizonyítja, hogy Románia legkisebb színházaként az Andrei Mureşanu Színház akkor került előtérbe, amikor lehetőséget nyújtott egy kezdő rendezőnek, Radu Afrimnak az alkotói kibontakozásra.

Nina Țînțar szerint a D-Butan-T fesztivál kedden kezdődő első kiadásán a fiatal színészeknek nyújtanak bemutatkozási lehetőséget, a következő kiadásban pedig a fiatal rendezőgenerációra koncentrálnak, így a fesztivál „főszereplői” kiadásról kiadásra változnak. A sepsiszentgyörgyi román társulat vezetősége figyelemmel kíséri a fesztiválon feltűnő összes fiatal alkotó munkásságát és esetenként együttműködésre kéri fel őket. A november 8 és 13-a között zajló fesztivál nyertesének egy éves együttműködési szerződést ajánl fel az Andrei Mureşanu Színház.A fesztivál zsűrijében öt színházi szakember vesz részt - Eugen Gyemant, Czegő Csongor, Bordás Attila, Mihaela Sârbu és Luiza Zan – akik a rendezvény ideje alatt műhely-gyakorlatokat is vezetnek. A fesztivál kedden este 7 órakor a Művész Mozi előadótermében nézhetik meg a bukaresti Mihai-Gruia Sandu által rendezett Három bohózat Pantalonéval című darabot.

A következő napokban bemutatják a Térdünk összeér-, a Vagina monológok, az Illúziók, az Aglaja és a MaRó című előadásokat. Jegyek a városi Kulturális Szervező irodában és online vásárolhatók. Egy jegy ára 15 lej, 60 lejért vásárolhatóak fesztiválbérletek, melyek a fesztivál versenyprogramjában résztvevő hat előadásra érvényesek.

Kapcsolódók

Kimaradt?