Eleganciával telített Studio 9-es jubileumi tárlat Csíkszeredában

Tíz éve alakult Csíkszeredában Studio 9 néven az önmagát „csíki képzőművészek”-ként meghatározó alkotócsoport, melynek jubileumi tárlata csütörtök este nyílt meg a Csíki Székely Múzeumban. Az öt termet elfoglaló tárlatanyag kulcsszava, Bucur Nicolae műkritikus szerint, az elegancia.

Lényegtelen, hogy milyen időszakban keletkeztek a most kiállított művek, a lényeg az, hogy értékesek – fogalmazott Bucur Nicolae műkritikus a Studio 9 képzőművészeti alkotócsoport tízéves jubileumi tárlatnyitóján Csíkszeredában.A csütörtök esti eseményt a hegedűn játszó Veress Csaba, Orbán László brácsás, és hozzájuk gordonkán csatlakozó Gombócz Annamária játéka tette ünnepivé, akik többek között csíkszeredai ősbemutatóval is kedveskedtek Dohnányi Ernő Indulóját is műsorra tűzve.A Csíki Székely Múzeumban tíz évvel ezelőtti, legelső Studio 9-es tárlat pillanatait idézte fel az egybegyűlteknek az intézményvezető, Gyarmati Zsolt. Mint emlékeztetett, akkor is, akárcsak most, az akkor még frissen végzett művészettörténész – jelenleg a múzeum munkatársa -, Túros Eszter értékelte a csoport jelentkezését. Mint mondta, az intézmény számára örvendetes, hogy sikerült az elmúlt évtizedben életbe léptetni azt a koncepciót, hogy a múzeum területéből 350 négyzetméternyit időszakos kiállítások fogadására alkalmassá tehették. „Jól érzik itt magukat a képek” – fogalmazott az igazgató, a Munkácsy, Csontváry kiállítások számára a legmodernebb felszerelésekkel ellátott kiállítótérre utalva.A Studio 9 alkotócsoport kiállító tagjai – Bara Barnabás, Botár László, Gergely Zoltán, Mezey Ildikó, Nagy Ödön, Szabó Árpád, Turcza László, Váncsa Mónika, Xantus Géza – jelenlétében megnyíló tárlatról Bucur Nicolae műkritikus az „elegancia” jellemzőt emelte ki. Továbbá megnyugtatta a jelenlevőket, hogy a művészet Csíkszeredában már nem elvont, hanem a befogadó közönség „felemelkedik a műalkotások szintjére”.Túros Eszter művészettörténész egyenként is jellemezve a tárlaton résztvevőket felvetette, hogy a tízéves jubileum egyben mérföldkő is a csoport életében, és a továbblépésben a befogadói visszajelzések is segítenek.

A Csíkszereda Város Önkormányzata, Erdélyi Összművészeti Egyesület, a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központ, a kolozsvári Minerva Művelődési Egyesület és a Kulturális Minisztérium Hargita Megyei Igazgatósága, és a helyszínül szolgáló Csíki Székely Múzeum partnerségével létrejött kiállítás december 1-ig látogatható.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?