„Ostromlottak és ostromlók” kiállítása nyílt a csíkszeredai Kossuth utcai galériában

A Bálványosi Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótábor idei terméséből nyílt csütörtök este kiállítás a csíkszeredai Kossuth utcai galériában. Banner Zoltán művészettörténész úgy fogalmazott: „ostromlottak és ostromlók” tárlata ez, amely a gyergyószárhegyi szellemiséget viszi tovább.

Változatos műfajú képzőművészeti alkotásokat szemlélhet, aki november 3-ig a Kossuth utcai galériába látogat el Csíkszeredában. A Csíki Székely Múzeumhoz tartozó kiállítótérben a Bálványosi Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótábor csütörtök esti tárlatnyitóján Gyarmati Zsolt múzeumigazgató elmondta: ideje elmondani a nyilvánosság előtt, hogy a művészeti mecenatúra újra virágzik Erdélyben, miként azt a bemutatkozók csoportosulása is mutatja.A múzeumigazgató köszöntötte a népes jelenlevők körében szép számban érkező kiállító művészeket és a művésztáboroknak keretet biztosítókat. Balási Csaba fotóművész elmondta: 2000-ben alapította Téglás Zsuzsa, Szarvadi Lóránd, Hegedűs Ferenc vállalkozókkal közösen a Bálványosi Alkotótábort, melyhez hasonlóan a Gyimesekben a Szász házaspár is működtet művésztábort. Kiemelte, Bálványosra művészettörténészeket is meghívnak és ápolják az itt létrejövő kapcsolatokat.

„Az egész világ vándorol, a világ tele van táborokkal” – kezdte megnyitóbeszédét Banner Zoltán művészettörténész. Megfogalmazásában kétféle tábor van: az ostromlottaké és az ostromlóké, a képzőművészeti tábor pedig „egyszerre az ostromlottaké és az ostromlóké”. „A közöny, a műveletlenség, tudatlanság ostromolja őket” – fogalmazott.Mint azt felelevenítette: Erdélyben a ’30-as években a Barabási-művésztábor létezett, majd 1974-ben megalakult a Gyergyószárhegyi Művésztelep. A budapesti művészettörténész szerint a mostani bálványosi és gyimesi táborok „Szárhegy folytatásában” jöttek létre. Ez azt is jelenti, hogy szervesen kapcsolódnak – a kézdivásárhelyi Incitato táborral együtt – az egykori szárhegyihez, mert a „szellemi meghatározói” ugyanazok a képzőművész egyéniségek, akiknek sikerült a fiatal generációt is maguk mellé „szelídíteni”.

Mint fogalmazott, ez a Gaál András, Márton Árpád és Zöld Lajos neve által fémjelezett „viszonylag egységes alkotóközösség” olyan vizuális kultúrát mentett át a szellemi diktatúra idején is Gyergyószárhegyen, ami ma a magyarság „jellembeli világszemlélete”, „karakterének jegye” is a nagyvilágban.

Az alkotótábornak otthont adó Grand Hotel Bálványosban hét éve, évente 30-40 képzőművész alkothat. A Csíkszeredában november 3-án kiállított anyag a válogatók előrebocsátása szerint teljesség igénye nélkül nyújt betekintést a tábor termésébe.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?