Özönlöttek a Csontváry-kiállításra a Múzeumok Éjszakáján

Közel háromezer látogatót számoltak Csíkszeredában idén a Múzeumok Éjszakáján. A rendezvénynek a Mikó-várban volt a centrumja, ahol több művészeti műfajban is interaktívan fantáziáltak a napokban tízezredik belépőjét köszöntő Csontváry-kiállításra.

A Csíki Székely Múzeum idén hetedik alkalommal szervezte meg a Múzeumok Éjszakáját. Ennek fő vonzáspontja a Mikó-várban a Csontváry-képek Erdélyben időszakos kiállítás volt, melyhez kígyózó sorokban várakoztak az óráról-órára belépők. Közel 3000 látogató fordult meg a rendezvényeken – tudtuk meg Turós Eszter művészettörténésztől.

A múzeum munkatársa elmondta: sokan látogatták az állandó kiállításokat, illetvea Kossuth utcai galériában a Tűz által szabadon című kiállítást, és a zsögödi Nagy Imre Galéria kiállítását is, utóbbit Szabó András vezetésével.

A gyerekprogramokkal rajtoló rendezvénysorozat a vár udvarát fesztiválosra hangolta: voltak kézműves foglalkozások, szabadtéri játékok, egyazon témával: Csontváry. Délután műhelymunkák, az esti és éjszakai órákban pedig koncertek és szabadtéri filmvetítés színesítették a programot. vezetett tárlatnézés minden egész órában indult, műtárgyvédelmi okok miatt legtöbb 40 fő részvételével.

Idén is sokan bújtak várkatonai jelmezbe A Mikó-vár története című állandó kiállítás szabadon felölthető ruhatárából. A kint tomboló kánikulában aCsíki idők járása − Népi életképek a mindennapokból, továbbá A csíksomlyói ferences nyomda, és a Megmentett szakrális kincseink tárlatokon is hűsöltek a látogatók.

Csíki hagyomány a Terepen a régészekkel program is: a Kora Árpád-kori templom barokk köntös alatt című látogatás ezúttal a csíkszentmiklósi plébániatemplom régészeti kutatásának eredményeihez vitte el autóbusszal az érdeklődőket. Hasonlóképpen, egy XIV. századi ház feltárásának eredményeihez és egy feltételezett XV-XVI. századi udvarház nyomaihoz a Mi van a színház mögött? című programon lehetett kíváncsiskodni.

A múzeum pinceklubjában kialakított hangulatos lazítóban a Múzeumi estéken vetített archív filmeket, csíki történeteket, illetve a rendezvénysorozat néhány kedves pillanatát vetítették.

Kavalkád zenekísérettel

Rendhagyó tárlatvezetést tartott Elekes Gyula képzőművész a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület tűzzománc kiállításán, a Csíki Székely Múzeum Kossuth utcai galériájában. A Tűz által szabadon címet viselő tárlaton kiállító művészek: Bessenyei Valéria, Czirok Ferenc, Czóbel Marianna, Elekes Gyula, Gergely Judit, Hernádi Paula, Hollósy Katalin, KőrössiPappKálmán, Morvay László (1947–2004), Papp Olívia, Rácz Gábor, Végh Éva és Zsuffa Péter.

Újdonság volt idén a zenei műhely a Malterego-val, valamint a vizuális műhely a Tyos47 nevet viselő berlini grafittiművésszel: a téma itt is Csontváry volt. Kifordulás címmel a budapesti Molnár Bence – jelenleg a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház tagja - egyéni előadását követhették a jelenlévők, mely Petőfi Sándor eposzparódiája, A helység kalapácsa nyomán állt össze, a következő mottóval: „Többet megtudhatsz másokról egy óra játék, mint egy év beszélgetés alatt.” (Platón)

Megosztotta a látogatók véleményét a Vászont látásra címet viselő SlamPoetry Erdély-produkció. Tény: az általunk megkérdezettek vagy fantasztikusnak tartották, vagy „zavaró hangoskodás”-ként érzékelték André Ferenc, Győrfi Kata, Horváth Benji, Kocsis Pityu és Vass Csaba fellépését a Mikó-vár udvarán.

Még mindég nem lankadt a Csontváry-tárlat iránti érdeklődés, amikor este 10-kor a FourPeopleOnePacklépett fel a Mikó-vár belső udvarának színpadára.

Ezzel a hullámmal mi is besodródtunk a tárlatra, ahol tűt is nehezen lehetett volna leejteni a szakszerűen párásított öt kiállítóteremben. Belelapozva a látogatók sűrű bejegyzéseitőlgazdag Emlékkönyvbe, könnyű volt kiolvasni a „Viccesek a képek!”-től a „Csodálatosak Önök, mint mindig!” skáláját, de az is előfordul, hogy csontokból rajzolt várat valaki.

Éjfélkor elnézést kérve, kitessékelték a bentieket, és ekkor kezdődött a bulizás a kolozsvári színészekből és barátaikból verbuválódott aLooseNeckties Society koncertjén.

A meleg nyári éjszaka a szervezők számára is meglepetést hozott: tűzzsonglőr lépett elő az udvaron, rövid intermezzóval elkápráztatva a közönséget. A csíki Múzeumok Éjszakáját hajnali háromig a Trés Courts – Nagyon Rövid Filmek Fesztiválja – vetítése zárta.

Kapcsolódók

Kimaradt?