Csíkszenttamási portrék a Nemzetközi Fotóművészek Szövetségének elismert tagjától

Csíkszenttamási arcok, tekintetek és élettörténetek elevenednek meg Teutsch Alpár fotókiállításán. A fényképválogatás október 12-ig látható a csíkszeredai Kossuth utcai Galériában.

„Ha ki akarunk jönni a stressz világából, egy kiállításon felszabadulunk: itt kapja meg az ember azokat az élményeket, amelyeket a fotós akar láttatni” - ezekkel a szavakkal fogadta a csíkszeredai Kossuth Galériába csütörtök este érkező népes közönséget Bucur Nicolae műkritikus, a zömmel portrékat kiállító Teutsch Alpár fotótárlatán.A csíkszeredai önkormányzat által fenntartott, a Csíki Székely Múzeumhoz tartozó galériában a csíkszenttamási fotós jubileumi tárlaton állította ki az utóbbi kilenc év alatt végzett fotókísérleteinek válogatását. Bucur hat kulcsszóval jellemezte a kiállító ötvenéves születésnapjára időzített válogatást: élet, ember, komolyság, türelem, hozzáadás, hagyomány.

Mint elhangzott, Teutschnál a fényképezést mindig megelőzte a dokumentálás, és olyan „öreg arcok” válnak örökéletűvé a fotóin, akik „megtartják a mesterséget”.

A Nemzetközi Fotóművészek Szövetsége (FIAP) 2015-ben A szövetség elismert fotóművésze címmel jutalmazta Teutsch Alpárt, aki saját bevallása szerint örömforrásként tekint a fotózásra, az utóbbi időszakban pedig települése szokásait szeretné úgy dokumentálni, hogy a hagyományokhoz készülődő falubéliek lelkületét, a készülődés hangulatát is lencsevégre kapja. A fotóművészetben is vannak divatok, de ő a divatot nem követi: türelemmel dolgozik – mondta a kritikus.

Mint kiderült, a tárlat portréi között szerepel egy olyan csíkszenttamási, azóta elhunyt bácsi portréja, akivel Csíkjenővfalván ismerkedett össze, mikor a bácsi a saját maga készítette fa gereblyéket árulta. A vásárt a mesterségbe beavatás is követte, ugyanis a bácsi, a fotós kérésére, megengedte, hogy a későbbi gereblyekészítésekkor is jelen legyen.

Teutsch Alpár elárulta: természetfotókat is tervez, de már 2014-ben elkezdte azt a fotós projektet, mely során a csíkszenttamásiakat házi kedvenceikkel együtt fotózza le. A tárlat október 12-ig tekinthető meg a Kossuth utcai Galériában, néhány fénykép a művész weboldalán is megtekinthető.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?