Marosvásárhelyen is bemutatják Nyáry Krisztián magyar festők magánéletéről írt könyvét

A Festői szerelmek című kötetet a budapesti Kieselbach Galéria Festők, múzsák, szerelmek című kiállításának megnyitóján mutatták be szerda este, a hatalmas érdeklődés miatt spontán utcai könyvbemutató is kialakult. A Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron is bemutatják Nyáry Krisztián új könyvét.

A magyar írók, költők szerelmi életéről szóló Így szerettek ők szerzője ezúttal annak járt utána, hogy „hogyan éltek híres festőink, kiket látunk a vásznaikon, s kik voltak azok, akiket modellként sosem örökített meg az alkotó, mégis életre szóló hatással voltak a magyar művészetre?” – áll a kötetet gondozó Corvina kiadó ajánlójában, amelyben néhány érdekes szemelvényt is olvashatunk a tartalomból.Czóbel Béla csak felesége, Modok Mária halála után vette észre, hogy az asszony titokban festett képei remekművek.

Czigány Dezső négy embert gyilkolt meg, köztük második feleségét, első felesége és két másik nő a környezetében pedig gyanús körülmények között lett öngyilkos.

Munkácsy Mihály felesége, Cécile Papier a világ első női festészeti menedzsere volt, aki gondosan megtervezte férje szereplését a társasági eseményeken.

Mednyánszky László hosszú évekig minden naplóbejegyzését halott szerelmének, a paraszti sorból származó Kurdi Bálintnak ajánlotta.

Lotz Károly nevelt lányába volt szerelmes, róla festette híres aktképeit.

Berény Róbert zeneművész felesége, a Csellózó nő modellje a festővel kötött házassága után képtelen volt kezébe venni a hangszerét.

Szinyei Merse Pált gyermekeik halála után elhagyta felesége, a Lilaruhás nő modellje.

Márffy Ödön mindenki meglepetésére vette el feleségül Ady Csinszkáját, Boncza Bertát.

 

Nyáry Krisztián november 11-én, pénteken délután 4 órakor a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban is bemutatja új könyvét a Nemzetközi Könyvvásár meghívottjaként. A könyvvásáron egyébként több beszélgetésen is részt vesz a szerző: november 10-én, pénteken 12-től Balázs Imre Józseffel beszélget arról, hogy Oktatható-e a magyar irodalom?, délután 5 órakor a Magvető Kiadó szerzői estjén vesz részt, november 11-én, 13 órakor pedig az Amit a nők adnak, és amit ők kapnak című beszélgetésen vesz részt Márton Evelin partnereként.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?