Temesvár 2021: a kritikai szellemet fejlesztené az Állami Német Színház

A temesvári Állami Német Színház igazgatója szerint fontos bebizonyítani, hogy a város valóban méltó a kulturális főváros titulusra. Az intézmény a társadalmi problémák tematizálásával járulna hozzá Temesvár kritikai szellemének fejlesztéséhez. 

A Temesvári Állami Német Színház élén június óta ideiglenes igazgató áll, Ioana Iacob személyében. Ezt az magyarázza, hogy az intézmény eddigi vezetőtjét, Lucian Vărșăndan tisztségét felfüggesztették, mivel a kulturális minisztérium államtitkára lett. Ioana Iacob a német társulat színésznője. Szerinte az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerése a jó pályázatnak és az odaadással dolgozó csapatnak köszönhető. Úgy gondolja, Temesvár olyan várossá kezd válni, amelyben fontos a kultúra, de ez nem volt mindig így. 

Mint ismeretes, szeptember 16-án hozták meg a döntést, miszerint 2021-ben Temesvár lesz Európa kulturális fővárosa. A címre Kolozsvár, Nagybánya és Bukarest is pályázott. A Temesvár 2021-sorozatban azt a kérdéskört vizsgáljuk, hogy a különböző helyi intézmények, szervezetek képviselői milyen konkrét tervekkel, elvárásokkal készülnek a kulturális évre. Az előző anyagainkat itt és itt olvashatják.

Multifunkcionális terek kialakítása

A Temesvár 2021 projektben a színésznő számára az a fontos, hogy megoldódjanak a város kulturális szférájában tapasztalt nehézségek. Azt szeretné, ha a független színházakra és a szabadúszó művészekre több figyelem irányulna, valamint bővülnének azon lehetőségek, amelyekre szükség van a független kezdeményezések megvalósításához.

Ugyanakkor Iacob számára az is elvárás, hogy a kulturális év hatására olyan kulturális terek, helyiségek jöjjenek létre, amelyek a kiállítástól a színházi előadásig számos programnak adhatnak otthont. Az igazgató úgy véli, a repertoárszínházak végezzék tovább a dolgukat, viszont mindent sokkal hangsúlyosabban, erőteljesebben szervezzenek, például nagyobb fontossága legyen egy-egy színházfesztiválnak.

Az Európa Kulturális Fővárosa 2021 eredményét nagy örömmel fogadta Ioana Iacob, viszont szerinte fontos bebizonyítani, hogy a város valóban méltó a titulusra, hogy tényleg megérdemli a győzelmet. „Az igazi kihívás még csak ezután következik, nem szabad csalódást okozni” – fogalmazott a Maszolnak a színésznő.

Láthatóság, fiatalok bevonzása

Az intézmény tevékenységéről az ideiglenes igazgató elsősorban a színésznőként szerzett tapasztalatok alapján nyilatkozott. Elmondta: a színpadon a kortárs és egyéb darabok is helyet kapnak, fontos számukra a közönség irányába való közeledés. Minél szélesebb közönséget akarnak megszólítani, hangsúlyt fektetve a fiatalokra. Emellett még a láthatóságot és a külföld felé való nyitást sorolta az Állami Német Színház célkitűzéseiként. „A kapott visszajelzések pozitívak, a közönségünk lelkes” – összegzett Ioana Iacob.

Nyíltan beszélni a társadalmi problémákról

A színház szerepéről a Temesvár 2021-projektben Andreea Andrei teatrológus, sajtóreferens nyilatkozott a Maszolnak. Elmondta: a Temesvári Állami Német Színház befogadja a Chiarobscuro (Clarobscur, Fény és Árnyék) projektet, amely társadalmi problémákra fókuszál. A kezdeményezés három témát érint: a szegénység, fogyatékosság vagy egyéb tényezők miatt marginalizált közösségek helyzetét, a vallási vagy etnikai hovatartozás miatt elnyomott csoportok problémáit – kitér a pogromra, etnikai tisztogatásra, de a menekültkrízisre is –, valamint a totalitárius rendszerek következményeit – a kommunizmus öröksége, az 1989-es forradalom jelentősége Temesváron, vagy olyan európai témák, mint a Holokauszt, valamint a jugoszláviai háborúk. A művészi produkciók között lesz színházi előadás, dokumentumfilm-vetítés, kiállítás, konferencia.

A program célja arra serkenteni a nézőt, hogy nyíltan beszéljen a diszkriminációról, egyenlőtlenségről, erőszakról, ami a teatrológus szerint hozzájárulhat Temesvár kritikai szellemének a fejlesztéséhez.

Ennek eléréséhez szükséges a közönséget felkészíteni, ez a folyamat 2017-ben kezdődik majd el. Egyrészt az intézmény által szervezett Eurothalia Nemzetközi Színházi Fesztivált használják majd aktuális társadalmi problémák boncolgatására, másrészt pedig terveik között szerepel a fórum színház szervezése, amely interaktív eszközökkel bevonja a marginalizált, kirekesztett csoportokat.

Az Eurothalia Nemzetközi Színházi Fesztivált idén hatodik alkalommal szervezte meg a Temesvári Állami Német Színház, Európa, merre tovább? (Europa, încotro?) jelige alatt. A fesztiválon jellemzően kortárs vendégelőadásokat lehet megtekinteni. További részletek az esemény honlapján.

Továbbá fontos a külföldi partnerekkel való együttműködés, a belgrádi Bitef Színházi Fesztivállal és a budapesti Trafó – Kortárs Művészetek Házával már biztosan közösen tervezik a kulturális évet, de távolabbi országokban is gondolkodnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?