Szászrégeni festőművész mutatkozott be Marosvásárhelyen

A halál tematikája foglalkoztatja leginkább a Marosvásárhelyen első alkalommal bemutatkozó Csupán Eduárdot, aki nagyméretű olajfestményeit állította ki a Kultúrpalota földszinti kiállítótermeiben.

A pénteki tárlatmegnyitón Nagy Miklós Kund művészeti író úgy fogalmazott, hogy fontos ez a kiállítás, nem csak azért, mert első alkalommal mutatkozik be Csupán Eduárd Marosvásárhelyen, hanem mert egy mérföldkőhöz is érkezett életpályáján, egy újabb kezdet első lépéseinek lehetnek szemtanúi a képzőművészet kedvelői. „A halál témája foglalkoztatja egy ideje az alkotót, akit művészként olyan festményekre inspirál, hogy ha ezekre tekintünk, erről többet már nem lehet mondani anélkül, hogy az ember lelke ne sérüljön” – fogalmazott Nagy Miklós Kund.

Csupán Eduárd tudatos festőművész, aki pályáját is céljainak megfelelően építi: elvégezte a képzőművészeti egyetemet, majd tanári állást vállalt, miközben mesterizett, majd doktori iskolába járt. Doktori tézise a halál ábrázolása a képzőművészetben az ókori egyiptomiaktól kezdve napjainkig. 

A szászrégeni festőművész kompozíció-sorozatokat mutat be, a halál témájában egyik ihletője a szülővárosához közeli, évszázados fákkal teli Mocsár erdő, illetve Báthory Erzsébet legendája. Szándéka nem az ábrázolás, sokkal inább a hangulat, az atmoszféra megteremtése – mondta a méltató, hozzátéve, hogy a marosvásárhelyiek egy újabb nagytehetségű festőművészt ismerhetnek meg e kiállítás révén.

A kiállító művészt Oliv Mircea besztercei műkritikus is méltatta, aki az erdélyi legendák képzőművészetre gyakorolt hatásáról is beszélt.

A kiállítás két hétig látogatható, hétfő kivételével hétköznap 10-16 óra között, szombat-vasárnap 10-13 óra között.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?